Saját KB bal
Saját KB jobb

Mit érdemes tudni a Candida-fertőzésről?

A különböző gombás fertőzések számtalan ember életében okoznak kisebb-nagyobb bosszúságot, hiszen bár többnyire nem súlyosak, mégis rengeteg kellemetlen tünettel járnak. A többség azonban orvosi diagnózis nélkül, vaktában kezd el szedni mindenféle vény nélkül kapható gyógyszert, mondván, “hátha majd használ”. A Candida-fertőzéssel kapcsolatban most tiszta vizet öntünk a pohárba.

 

Egyáltalán mi az a Candida?

 

Azaz pontos, orvosi nevén Candida Albicans, ami az élesztőgombák csoportjába tartozik. A közhiedelemmel ellentétben viszont korántsem egy undok “betolakodóról” van szó, ugyanis ez a gombafajta természetes módon is megtalálható az emberi testben, pontosabban a bélflórában. Tulajdonképpen egy hasznos “élősködőről” van szó, hiszen támogatja az emésztési folyamatokat, és segít lebontani a tápanyagokat. 

Egészséges embernek tehát semmiféle gondot nem okoz a Candida, észre sem veszi, hogy ott van. A gond akkor kezdődik, ha felborul a bélflóra egyensúlya, a Candida pedig túlságosan elszaporodik, és különféle egészségügyi problémákat okoz.

Mi történik, ha túl sok Candida van a szervezetemben?

A fertőzés felismerése nem könnyű, hiszen roppant szerteágazó tüneteket okozhat, melyek az egész testre kiterjedhetnek. Persze akadnak olyan panaszok, amelyek esetén könnyen felmerül a gyanú, például gyomorégés, székrekedés, puffadás vagy hasmenés észlelésekor. 

De a Candida az emésztőrendszeren kívül is okozhat problémákat, például fejfájást, fáradékonyságot és levertséget, hajhullást, alvászavarokat, illetve akár a bőr szárazságáért és hámlásáért is felelős lehet. A legbiztosabb diagnózist természetesen egy teszt adja, melynek során kenetből, vérmintából vagy garatváladékból állapítják meg a Candida-fertőzés tényét.

Mit tegyek, hogy helyreálljon a rend “odabent”?

Mivel a probléma alapvető okozója a bélrendszerben keresendő, ezért elsősorban az étrenden kell változtatni, de kiegészítésként alkalmazhatod a Myrobalan NoDida természetes összetevőkből álló, gyógynövényes kapszuláját is. 

Persze a teljes gyógyuláshoz elengedhetetlen, hogy odafigyelj az étkezésedre. A Candida-diéta lényege, hogy minimalizáld a szénhidrátokat, hiszen a gombák ezekkel táplálkoznak, a bőséges “lakoma” pedig szaporodásra készteti őket. Iktasd ki tehát az étrendedből a magas szénhidráttartalmú, de főleg az élesztőt tartalmazó élelmiszereket. Illetve tiltólistára kerül a cukor is. A lényeg, hogy megvond a gombáktól a táplálékot. 

Helyette fogyassz sovány húsokat, halat, tojást, olajos magvakat, illetve friss zöldségeket. A magas cukortartalmú gyümölcsöket (banán, füge, szőlő) szintén érdemes kerülni, a sok rostot tartalmazó élelmiszerek fogyasztása viszont nagyon is ajánlott, hiszen a rostok segítenek megtisztítani a bélrendszert. Mindemellett persze türelemre és kitartásra is szükség van, hiszen a gyógyulás nem megy egyik napról a másikra.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...