Saját KB bal
Saját KB jobb

Gyurma a gyermekek egészséges fejlődése érdekében? Igen!

Magabiztosan megállapítható, hogy minden egyes gyermek imádja a gyurmákat. Minden egyes játék segítségével valamelyik érzékszerve, képessége vagy készsége fejlődik, hiszen a gyermekek játék útján tanulnak a legtöbbet. Nincs ez másképp a gyurmákkal sem, hiszen ez az a játékszer, amely használata során többek között hozzájárulhat a kézügyesség, a kreativitás és az intelligencia fejlesztéséhez egyaránt. Kézműves tevékenységek segítségével számos olyan dolgot elsajátíthat a gyermek, amely a továbbiakban fontos lehet. Utánzás és szabad játék által egyaránt sokat tanulnak és játszva fejlődnek. 

A gyurma pozitív hatásai

A gyermek kézügyességét leginkább a homokozás, a gyurmázás, valamint a rajzolás fejleszti. Míg kicsiként csak tapogatja érdekes anyagának köszönhetően a gyurmát, addig később már ügyesen formálja és sodorja mindaddig, amíg valamilyen alakot össze nem tud állítani. Ezáltal a kreativitás is fejlődik, hiszen egy anyagból szükséges létrehoznia valami olyan formát, amely hasonlít a való életben előforduló használati tárgyakhoz, állatokhoz, növényekhez, emberekhez vagy valamilyen képzeletbeli figurákhoz egyaránt. 

Azzal, hogy a gyermek megalkot valamit, és beleképzeli az adott élőlényt, azzal mind a kreativitása, mind a képzelőereje fejlődik. Nem szabad korlátozni ilyenkor a gyermeket, hagyni kell, hogy a képzelete szárnyaljon, és képes legyen önállóan megalkotni valamit. 

A gyurmázás az izmokat is fejleszti, hihetetlenül hangzik, azonban a nyomkodással, a sodrással, a gyúrással és a lapítással nem csak az ujjak, de a csukló és az alkar izomzata is egyaránt fejleszthető. Mindez kifejezetten hasznos lesz a továbbiakban, mivel hozzá fogja segíteni a gyereket a helyes ceruzafogáshoz is, amely az íráshoz elengedhetetlen. 

Korunk találmánya: intelligens gyurmák

Manapság már kaphatók az úgynevezett intelligens gyurmák is, amelyek mindamellett, hogy akár gyengéd mozdulatokkal is könnyen formálhatók, egyedi tulajdonságaiknak hála egyéb dolgokra is képesek. Amennyiben szeretné megvásárolni a terméket, akkor keresse fel a BestMarkt weboldalát, ahol számos típus közül válogathat! Amennyiben golyót formál belőle a gyerek, könnyedén pattogtathatja azt, mint egy gumilabdát, ha hirtelen két irányba rántja, akkor úgy fog szakadni, mint a papír, míg abban az esetben, ha kalapáccsal üt rá, akkor üveg módjára fog szilánkokra törni. 

A világító gyurma ennél többet is tud, hiszen abban az esetben, ha fénnyel töltik fel, akkor élénk színekben világít a sötétben. Egyes típusai képesek a színváltásra, amikor hővel találkoznak, másféle színben fognak pompázni.

A mágneses típus segítségével látványos formákat alkothat egy extra erős neodímium mágnes használata mellett. Az intelligens gyurma kiváló befektetés lehet, hiszen sosem szárad ki szilikonalapjának köszönhetően, azonban mindig óvni kell a portól és a kosztól, mivel ezek számítanak az ellenségeinek.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...