A legalapvetőbb konyhai eszközök, amiknek minden háztartásban ott a helyük
A jól felszerelt konyha ismérve, hogy minden olyan eszközt tartalmaz, ami megkönnyíti a munkánkat, ám nincs tele olyan felesleges kacatokkal, amik csak a helyet foglalják. A kettő között egyensúlyozni nem mindig egyszerű, főleg napjainkban, amikor a reklámok egyre-másra olyan holmikat mutogatnak, amik (elméletileg) egy csapásra megszüntetik minden problémánkat. A “csodamasinák” helyett azonban korlátozódjunk inkább azokra az eszközökre, amelyekre feltétlenül szükségünk lesz. Segítségképp adunk néhány tippet.
Az előkészületek kellékei
Még ha nem is vagyunk nagy konyhatündérek, akkor sem ússzuk meg néhány alapfelszerelés beszerzését. Ezek a következők:
- Kések: minél több, annál jobb. Egy szakácskéssel a legtöbb alapanyag precízen felszeletelhető, de hámozáshoz, filézéshez, kenéshez érdemes specifikus darabokat választani.
- Késélező: nincs is bosszantóbb, mint egy életlen késsel szenvedni. De ha van egy jó minőségű élezőnk, akkor pár pillanat alatt orvosolhatjuk a problémát.
- Fakanalak: a tűzhelyen lévő étel kevergetéséhez elengedhetetlenek.
- Reszelő: a multifunkciós, több oldalú reszelőkkel nem csak sajt, hanem zöldségek és gyümölcsök is könnyedén apróra reszelhetőek.
- Vágódeszka: nem szerencsés a kényes felületű konyhapulton szeletelni, egy vágódeszka azonban jól bírja a gyűrődést. Még jobb, ha nem ugyanazt használjuk a húsokhoz és a zöldségekhez.
- Műanyag edények: az előkészített alapanyagok, illetve a maradékok tárolásához. A fedeles változat praktikusabb.
Amire a főzéshez szükségünk lesz…
…az nem más, mint néhány edény! Bár egyszerűbb egy komplett készletet vásárolni, ez azonban jelentős anyagi kiadás. A Fiskars & Gerber termékek webáruházából azonban akár darabonként is megvásárolhatjuk a szükséges edényeket, így apránként is összeállíthatjuk a saját szettünket. Kezdésként szerezzük be az alábbiakat:
- Egy kisebb lábas, amit az 1-2 személyes adagokhoz, szószokhoz, mártásokhoz használunk
- Egy nagyobb lábas, ha vendégeket várunk, illetve jól jöhet még tésztafőzéshez, egytálételekhez
- Kisebb serpenyő rántottához, köretekhez
- Nagyobb serpenyő a bő olajban sütéshez, serpenyős egytálételekhez
Ez természetesen a legalapvetőbb felszerelés, amit még opcionálisan bővíthetünk közepes, nagy vagy extra kicsi méretű edényekkel, esetleg palacsintasütővel, wokkal, párolóedénnyel, tésztaszűrővel, fazekakkal.
Jó étvágyat!
Miután a finomságok elkészültek, valahogy el is kell fogyasztani azokat. Ezért ne feledkezzünk meg ezekről sem:
- Merőkanalak több méretben
- Lapos- és mélytányérok, mindegyikből legalább 2 db, de inkább egy 6 személyes készlet
- Kistányérok
- Kanalak, kések, villák
- Poharak
Ha mindezeket beszereztük, már csak az alapanyagokra lesz szükségünk, és konyhánk máris készen áll arra, hogy a nap bármely szakában készítsünk magunknak és a családnak pár finom falatot.
(x)