Saját KB bal
Saját KB jobb

Így pergethetünk eredményesen fekete sügérre

A fekete sügér pergető horgászata elképesztően izgalmas élményeket kínál azoknak, akik nyitottak a különleges halfaj horgászata iránt. A bejegyzésben igyekszünk összefoglalni, hogy miként lehet eredményesen horgászni fekete sügérre.

Szó lesz a legjobb hatékonysággal működő stratégiákról, a sikeres csalivezetésről, illetve arról is, hogy mikor melyik vízrétegben érdemes keresni a fekete sügért.

Amit a fekete sügér táplálkozásáról alapvetően tudni érdemes

A fekete sügér, vagy másik nevén a pisztrángsügér kifejezetten népszerű ragadozó halnak számít a pergető horgászok körében. Ennélfogva számtalan csalivariáció lelhető fel, kész arzenált biztosítva ezáltal a kifogásához.

Ugyanakkor nem biztos, hogy ezekre a csalétkekre kell felépítenünk a stratégiánkat. Tudni kell ugyanis a fekete sügérről, hogy viszonylag gyorsan hozzászokik ahhoz a közeghez, amelyikben él. Ebből pedig egyenesen következik, hogy jellemzően azzal táplálkozik, amit a vízben maga körül megtalál.

Tehát a különféle óriási gumirákok és féregutánzatok helyett a hazai vizeken sokkal eredményesebbek lehetünk, ha kishalutánzatokkal igyekszünk becserkészni a fekete sügért.

Mikor melyik vízrészen érdemes leginkább fekete sügérre pergetni?

A fekete sügér kifejezetten érzékeny az időjárás változásaira. Optimális körülmények között a part mentén fellelhető sekély vizeket pásztázza. Ilyenkor annyi a dolgunk, hogy óvatosan megközelítjük ezeket a részeket, majd a vízbe csobbanó műcsalival felkeltjük az érdeklődést, minden más pedig az ügyes csalivezetésen múlik.

Számolni kell ugyanakkor azzal is, hogy nem mindig optimálisak a körülmények. Az időjárás változását érzékelve a fekete sügér előszeretettel húzódik a mélyebb vízoszlopokba, elrejtőzve úgymond a kisebb és nagyobb medertörések környezetében.

Ezeken a helyeken gumicsalit alkalmazva jig fejjel, fás vagy bokros részeken pedig rejtett horgos gumi csalival, esetleg wobbler segítségével lehetünk eredményesek.

Hasznos gyakorlati tippek a fekete sügér eredményes megfogásához

Ahogy utaltunk már rá, a fekete sügér vagy a part menti felszíni vagy a mélyebb részeken kereshető. Éppen ezért nyerő stratégia lehet a partmenti sávban kezdeni, és ott szép kecsesen vezetve a műcsalikat kapásra ingerelni a pisztrángsügért.

Amikor ez a metódus nem vezet eredményre, akkor taktikát válthatunk. Vagyis elő tudjuk venni a mélyen járó wobblereket, hogy más vízrétegeket is vallatni tudjunk. Nagy előnye ezeknek a csaliknak, hogy a rajtuk megtalálható terelőlapát segítségével szabályozhatjuk, hogy éppenséggel milyen mélységbe akarjuk lehúzni a csalit.

Remek technika lehet hagyni például, hogy a bevontatás után a műcsali szép nyugodtan a törés mentén ússzon végig, jó eséllyel kapásra ingerelve az ott tartózkodó feketesügér-csapatokat.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...