Saját KB bal
Saját KB jobb

Miért jelentenek nagy segítséget az itatópoharak?

Gyakorlatilag a csapból is az folyik, hogy a folyadékfogyasztás nagyon fontos, már gyermekkorban is. Na de vajon tényleg ilyen fontos? Mit érdemes itatni a kicsivel? Mennyi az a mennyiség, amely elegendő az egyes korosztályok számára? Hogyan segít az ivásban az itatópohár?

A következő néhány sorban mindenre választ adunk. Az itatópoharak nagyon fontos részei a háztartásnak, ugyanis megkönnyítik a folyadékbevitelt a kicsi babák esetében. 

Mi is az az itatópohár?

Az itatópohár éppen csak egy kicsivel másabb, mint a cumisüveg. Utóbbihoz képest ugyanis sokkal kevésbé kell erős nyomást kifejteni, hogy ki tudja a pici szívni belőle a folyadékot. A cumisüvegekkel ellentétben a legtöbb itatópohár rendelkezik egy füllel, amelyet könnyen meg tud fogni a baba ivás közben. 

Miben és hogyan segítenek az itatópoharak?

A praktikus itatópoharak igazán nagy szerepet játszanak abban, hogy a kicsi elegendő folyadékot fogyasszon. Hogy miért? Azért, mert egy bizonyos kor után minden baba szeretne kicsit önállósodni. Ő akarja majd egyedül megenni az ebédet, ő akarja kivenni majd eltenni a játékokat – ez a jó szokásuk sajnos hamar megkopik… -, és inni is ők szeretnének, méghozzá egyedül!

Az itatópohárból, ha az olyan magasságban van, ahol ők is elérhetik, bizony szívesen fogyasztanak. A legkisebbek esetében még nem kell aggódni, ugyanis az újszülöttek folyadékbevitelét kb. fedezi az anyatej és/vagy tápszer. A nagyobbacska, 6-12 hónapos picik esetében már érdemes vizecskét is adni nekik, ugyanis az ő folyadékigényük már 800-1000 ml. Az 1-2 éveseknek már 1200 ml körüli ez az érték, míg a 2-3 éves babuciknak már 1300 ml. 

Mit érdemes az itatópoharakba tölteni? Alapvetően bármit, ami nem cukrozott. Ez lehet egyszerű tea vagy víz. Persze a legtöbb szülő szeret valami igazán finomat adni gyermekének, ilyen esetben ajánljuk a 100%-os gyümölcsleveket, ám ezeket minden alkalommal fel kell önteni! Az a gyümilé, ami az üvegben van, túlságosan tömény a kicsik számára, ezért kell vízzel felhígítani! Cukrozott üdítőket, cukros limonádét vagy szörpöt pedig még sokáig ne adjunk neki, ugyanis ha túl korán ismeri meg a kicsi a cukor hatását, bizony nehezen fogjuk tudni elérni, hogy ezeken kívül mást is fogyasszon! A nyári melegben érdemes cukormentes limonádét adni a kicsinek, azaz vizecskét, néhány cseppnyi citromlével! 

A legfontosabb trükkök, hogy biztosan mindent megigyon

Ha azt szeretnéd, hogy gyermeked bevigye a megfelelő mennyiségű folyadékot, mindenképp tartsd be a két aranyszabályt!

  1. Az itatópohárban mindig legyen innivaló, és mindig legyen a kicsi szemmagasságában!
  2. Ha kiürült a pohárka, nagyon meg kell dicsérni a kicsit, a pozitív megerősítés ugyanis öszöntözi majd arra, hogy újra és újra kiigyon mindent a kulacsából!

Ha ezt a két szabályt betartod, a kicsi folyadékháztartása is biztosan rendben lesz!

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...