Saját KB bal
Saját KB jobb

A napelemes világításoké a jövő

A napelemes világítások évről évre szebb formában jelennek meg. Tökéletes választást nyújtanak bármelyik kertbe, hiszen az eltérő világítási megoldások és megjelenések között mindenki megtalálhatja a számára legideálisabb darabot. A napelemes világításokkal és azok használatával kapcsolatban is vannak újdonságok. Ezen ismeretek elsajátítása után és figyelembevételével hosszú távon biztos lehetsz energiatakarékosan működő lámpáid sikerében.

A legfontosabb, hogy első használat előtt fel kell tölteni ezeket. Legalább 48 órás töltési idő javasolt. Válaszd ki a legnaposabb, árnyékmentes területet a kertedben, és helyezd el az új lámpát pár napra, mielőtt először bekapcsolnád.

Legfőbb előnyeik

A lámpák akár megjelenésükkel, de legfőképpen a működési elvükkel emelkednek ki a fényforrások sorából. Hiszen okosan működnek, mivel a nap sugaraiból nyerik ki a működésükhöz szükséges energiát. Emellett természetesen a modern technológiának köszönhetően lélegzetelállító látvánnyal ajándékoznak meg minket.

Ezen világítási megoldások már vásárláskor is pénztárcakímélőek, hát még használat közben. Ezenkívül maximálisan környezetkímélő megoldások, mind a működés és a megjelenés területén is. Mivel ezek a lámpatestek önállóan működnek, így áramfelvételt sem kell biztosítani, így bátran telepíthetőek villanyszerelő nélkül is.

A napelem titkai

Ezen lámpák működéséről a szolárpanelek és az akkumulátor gondoskodik. A napsütés éri a panelt, a benne található cellák továbbítják a napenergiát az akkumulátorba, ami ennek köszönhetően feltöltődik. Ez egyszerű matematika. Minél hosszabb ideig és minél erősebb napsugárzás éri a paneleket, annál magasabb lesz a töltöttségi szint, így a működési idő is ezzel arányosan változik.

Alacsony töltöttség esetén a lámpák még világíthatnak, de már csak gyengébben. Az akkumulátor akkor is tölt, amikor maga a világítás kikapcsolt állapotban van. Javasolt az első töltésnél vagy borongósabb időjárás esetén is kikapcsolt állapotban tartani, ezzel is raktározva az energiát.

Élettartam és védelem

Nagy általánosságban a minőségi napelemes kerti világítások körülbelül 5-10 évig tökéletesen működnek. Ehhez azonban érdemes pár évente akkumulátort cserélni bennük. A lámpák egyszerű akkumulátoros elemek segítségével tárolják az energiát, illetve üzemelnek is. Általában AA vagy AAA méretűek. Változó mAh számmal jelöltek, ami a tárolási kapacitást mutatja meg. Mindig pontosan olyan elemet válassz, mint amilyet a lámpa eredetileg tartalmazott. A kerti világítások fagyállóak, tehát nem kell aggódnod, hogy a zord időjárás kárt tesz bennük.

A napelemes világításoknak köszönhetően a Te kerted fog ragyogni a legszebben. Válaszd ki a kert legnaposabb területét, és ott kapjon helyet a kiszemelt darab. Bátran használj több modellt ezekből. A falra szerelhetőek vagy a földbe szúrható lámpák mellett a fényfüzérek is szóba jöhetnek. A lámpák különböző stílusának köszönhetően könnyedén hozhatsz létre egy tündérkertet is.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...