Saját KB bal
Saját KB jobb

Miért érdemes gáztűzhelyet vásárolni?

Bár a gáztűzhelyek az elmúlt időszakban némileg háttérbe szorultak a modernebb technikát képviselő készülékek mellett, de még így is sokan a gázra esküsznek. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy megfelelően kiépített elektromos hálózat hiányában csak ez a típus jelenthet megoldást. A vásárlás megkönnyítése érdekében az alábbiakban sorba vesszük a gáztűzhelyek egyes típusait és a legfontosabb előnyöket.

Szabadon álló vagy beépített

A szabadon álló tűzhely a legelterjedtebb típus, amely kompakt, keskeny kivitelének és kedvező árának köszönheti népszerűségét. Leggyakrabban teljes egészében gázüzeműek, de előfordulnak kombinált típusok is.

A másik – egyre elterjedtebb – típus esetén a főzőlap a konyhapultba kerül beszerelésre, míg a sütő közvetlenül alá, de máshova – akár szemmagasságba – is elhelyezhető. Ez utóbbi a legtöbbször már nem gázüzemű, hanem elektromos, így bekötéséhez minden esetben szakember segítsége szükséges.

Teljesen gázüzemű vagy kombinált

A teljesen gázüzemű tűzhelyeknél a főzőlap és a sütő is gázzal működik. Szerencsére ma már a gázzal történő sütéssel is egyenletesebb végeredmény érhető el, de tény, hogy a korszerű elektromos sütők minőségével nehéz versenyezni. 

Leginkább a beépíthető tűzhelyek esetén jellemző a kombinált üzemmód. Ebben az esetben a jól bevált gáz főzőlap egyenletes sütést biztosító elektromos sütővel egészül ki. Ilyenkor a gázvezeték és a megfelelő elektromos hálózat kiépítése egyaránt szükséges.

A gáztűzhely előnyei

Valamennyi tűzhelytípusnak vannak előnyös és kevésbé előnyös tulajdonságai a többihez képest, így természetesen a gáztűzhelyeknek is:

  • A gáztűzhelyek egyszerűen beszerelhetők, de a garancia érvényesíthetősége és a maximális biztonság érdekében szükséges szakember segítségét kérni
  • A gáz lángja gyors hőleadást biztosít, így gyorsan melegednek az ételek, de érdemes kitapasztalni a működésüket
  • Gyakorlatilag bármilyen edény használható rajtuk, az öntöttvastól a wok serpenyőig
  • A tűzhely fémrácsai kikapcsolás után gyorsan lehűlnek, így minimális a sérülésveszély
  • A láng sok mindenben segít: megmutatja a fokozat nagyságát, a kéktől eltérő szín pedig az égés elégtelenségét jelzi, ilyenkor érdemes szakember segítségét kérni a beállításhoz
  • Előnyös olyan helyeken is (nyaralók, hétvégi házak), ahol nincs áram, de kiépített gázvezeték hiányában is üzemeltethető palackról
  • A gáztűzhelyek a kisebb számú és lassabban amortizálódó alkatrészeknek köszönhetően igen masszív konstrukciónak számítanak, így hosszabb élettartamúak az elektromos társaiknál
  • A felületi sérülések sem rontják működés közben a hőleadást

Amennyiben a fenti előnyök meggyőzték, mindenképpen keresse fel a Trikolor.hu webáruházat, ahol a gáztűzhelyek széles választéka mellett a legkülönfélébb konyhai berendezéseket is megtalálja.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...