Készételek hagyományos tartósítással?
Manapság köztudott, hogy az élelmiszerek nagy része tartalmaz tartósítószert. Hiszen minek köszönhetnénk azt, hogy sokáig megőrzik frissességüket, minőségüket? Az azonban tévhit, hogy csak mesterséges adalékokkal érhető el a tartósság, ugyanis erre többféle más módszer létezik.
Az ételek megromlása a hőmérséklet emelkedésével kezdődik. A mikroorganizmusok gyorsabban szaporodnak magas hőmérsékleten, ennek eredményeképpen indulnak el a romlási folyamatok. Nem véletlen, hogy a hűtőszekrényben tárolt ételek tovább elállnak, hiszen alacsonyabb hőmérsékleten vannak tárolva.
De akkor mi a megoldás? Hiszen minden ételt mégsem lehet lefagyasztani, hűtőbe helyezni. Erre találták ki a tartósítást!
Hőkezeléssel a bacik ellen
Nem kell messzire mennünk, ha szeretnénk megismerni a legismertebb tartósítási eljárást, elég, ha a nagymamákra és az ő utánozhatatlan házi befőttjeikre, lekvárjaikra gondolunk.
Az eljárás során a lekvárt vagy befőttet még forrón az üvegekbe helyezzük, majd még forró állapotban légmentesen lezárjuk és körülbelül 5 percre fejjel lefelé fordítjuk. Ezután dunsztba helyezzük őket, míg ki nem hűlnek. Ennek hatására a romlásért felelős baktériumok elpusztulnak, így sokáig megőrzik frissességüket ezek a finomságok.
Bár az élelmiszeriparban szigorúbb szabályok uralkodnak, az elgondolás nem sokban különbözik. Minden esetben gondoskodni kell arról, hogy az ételek valóban légmentesen legyenek lezárva, hiszen ha az étel visszahűl, akkor a baktériumok elszaporodhatnak. Ezt a folyamatot szakítja meg a légmentes környezet, vagyis a vákuum.
A különleges hőkezelési eljárásokról
A készételek tekintetében még szigorúbban kell kezelni a tartósítási eljárásokat. Az ilyen típusú termékek általában zöldséget, gyümölcsöt vagy épp húsféléket is tartalmaznak. Míg a gyümölcsök esetén a savtartalom miatt lassabban indul be a romlási folyamat, a másik kettő esetén ez gyorsabb.
Az otthoni hőkezeléssel ellentétben az élelmiszeriparban az ételeket tartósan 100 Celsius-fok feletti hőmérsékletre hevítik, majd ezt követően lehűtik. Ennek következtében elpusztulnak a baktériumok.
A készételek egy része ezzel a technológiával készül, mint például a POLCZ kiváló készételei is.
Láthatjuk, hogy ez egy sokkal időigényesebb és bonyolultabb folyamat, mint az otthoni befőzés, viszont ennek köszönhetően az ételek sokáig megőrizhetik a minőségüket, tartósítószerek nélkül. Bizonyos készételek akár hosszú hónapokon, vagy akár egy éven keresztül is frissek maradhatnak.
A POLCZ készételek ennek köszönhetően ideális választás azok számára, akik szeretnének finomat enni, de nincs kedvük vagy idejük naponta ebédet főzni és fontos számukra, hogy adalékanyag- és tartósítószer-mentesen táplálkozzanak.
Ha valamilyen étel intoleranciában szenvedünk, vagy vegetáriánus, vegán életmódot folytatunk, akkor is találhatunk az igényeinknek megfelelő ételt. Találd meg a kedvencedet!
(x)