Saját KB bal
Saját KB jobb

Készételek hagyományos tartósítással?

Manapság köztudott, hogy az élelmiszerek nagy része tartalmaz tartósítószert. Hiszen minek köszönhetnénk azt, hogy sokáig megőrzik frissességüket, minőségüket? Az azonban tévhit, hogy csak mesterséges adalékokkal érhető el a tartósság, ugyanis erre többféle más módszer létezik. 

Az ételek megromlása a hőmérséklet emelkedésével kezdődik. A mikroorganizmusok gyorsabban szaporodnak magas hőmérsékleten, ennek eredményeképpen indulnak el a romlási folyamatok. Nem véletlen, hogy a hűtőszekrényben tárolt ételek tovább elállnak, hiszen alacsonyabb hőmérsékleten vannak tárolva. 

De akkor mi a megoldás? Hiszen minden ételt mégsem lehet lefagyasztani, hűtőbe helyezni. Erre találták ki a tartósítást!

Hőkezeléssel a bacik ellen

Nem kell messzire mennünk, ha szeretnénk megismerni a legismertebb tartósítási eljárást, elég, ha a nagymamákra és az ő utánozhatatlan házi befőttjeikre, lekvárjaikra gondolunk. 

Az eljárás során a lekvárt vagy befőttet még forrón az üvegekbe helyezzük, majd még forró állapotban légmentesen lezárjuk és körülbelül 5 percre fejjel lefelé fordítjuk. Ezután dunsztba helyezzük őket, míg ki nem hűlnek. Ennek hatására a romlásért felelős baktériumok elpusztulnak, így sokáig megőrzik frissességüket ezek a finomságok. 

Bár az élelmiszeriparban szigorúbb szabályok uralkodnak, az elgondolás nem sokban különbözik. Minden esetben gondoskodni kell arról, hogy az ételek valóban légmentesen legyenek lezárva, hiszen ha az étel visszahűl, akkor a baktériumok elszaporodhatnak. Ezt a folyamatot szakítja meg a légmentes környezet, vagyis a vákuum. 

A különleges hőkezelési eljárásokról 

A készételek tekintetében még szigorúbban kell kezelni a tartósítási eljárásokat. Az ilyen típusú termékek általában zöldséget, gyümölcsöt vagy épp húsféléket is tartalmaznak. Míg a gyümölcsök esetén a savtartalom miatt lassabban indul be a romlási folyamat, a másik kettő esetén ez gyorsabb. 

Az otthoni hőkezeléssel ellentétben az élelmiszeriparban az ételeket tartósan 100 Celsius-fok feletti hőmérsékletre hevítik, majd ezt követően lehűtik. Ennek következtében elpusztulnak a baktériumok. 

A készételek egy része ezzel a technológiával készül, mint például a POLCZ kiváló készételei is.

Láthatjuk, hogy ez egy sokkal időigényesebb és bonyolultabb folyamat, mint az otthoni befőzés, viszont ennek köszönhetően az ételek sokáig megőrizhetik a minőségüket, tartósítószerek nélkül. Bizonyos készételek akár hosszú hónapokon, vagy akár egy éven keresztül is frissek maradhatnak. 

A POLCZ készételek ennek köszönhetően ideális választás azok számára, akik szeretnének finomat enni, de nincs kedvük vagy idejük naponta ebédet főzni és fontos számukra, hogy adalékanyag- és tartósítószer-mentesen táplálkozzanak.

Ha valamilyen étel intoleranciában szenvedünk, vagy vegetáriánus, vegán életmódot folytatunk, akkor is találhatunk az igényeinknek megfelelő ételt. Találd meg a kedvencedet!

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...