Saját KB bal
Saját KB jobb

Étlap: mi alapján döntünk?

Amikor betérünk egy vendéglátóhelyre, vagy online házhoz szállítással ételt rendelünk, döntésünkhöz nagyban hozzájárul, hogy milyen ételekkel enyhíthetjük éhségünket. Az ételek listáját az étlap tartalmazza, amely árulkodóbb egy étteremről, mint gondolnánk. 

Aki igazán rutinos, az figyelembe veszi az étlap hosszát, a kínált fogások mennyiségét, az ételek sorrendjét, de akár magát az étlap külsejét is (természetesen, ha helyben fogyasztanánk). Az apróságokból, amelyek nem is feltétlen szúrnak szemet első látásra, sok minden leszűrhető. 

Mi alapján döntünk, mi alapján értékelünk jónak egy vendéglátóhelyet? Nézzük!

Vendégcsalogató trükkök

Laikusok számára az étlap nem több, mint az étterem által kínált fogások összessége, árral együtt. Pedig a jó étlap nem áll meg ennyinél! Reklámeszköznek számít, amelynek célja, hogy a vendéget fogyasztásra ösztönözze.

Az étlap elsősorban tükrözi az étterem stílusát. Egy magyaros vendéglátóhely nem fog kínai motívumokkal díszített étlapot készíteni, és egy thai étterem esetén sem fog feltűnni a matyó hímzés. Modern éttermeknél az étlap általában letisztult, egyszerű, míg egy hagyományos étterem esetén cirádás. 

Az ételek neve szintén vendégcsalogató lehet. Bár a rántott hús sült krumplival valóban egy közérthető ételmegnevezés, egy kis extrával máris figyelemfelkeltőbb lehet. Azonban a ló túloldalára sem kell átesni: a hosszú, bonyolult nevek mögé bújtatott fogások nagy csalódást jelenthetnek a vendégek számára.

Az elrendezést tekintve érdemes az átláthatóság mellett maradni, az ételek neveit pedig a fogyasztás sorrendje szerint megválogatni. Minél egyszerűbb kiigazodni, annál jobb!

Az árak feltüntetése nem opcionális, minden étteremnek kötelező feltüntetnie ezeket. 

Árulkodó jelek

Melyek azok a jelek, amelyekre vendégként jó, ha odafigyelünk?

Például a rendkívül széles, különféle ételeket felsorakoztató étlap. Bár igen vonzó lehet, hogy rengeteg lehetőségünk van, valójában ez azt mutatja, hogy az étterem nem különösebben specializálódott. Ez pedig a minőség rovására mehet.

Sok étterem dönt amellett, hogy képekkel illusztrálják a fogásokat. Ezeknek sem szabad mindig bedőlni, ugyanis a képek gyakran fotóstúdióban készülnek, emiatt sokkal vonzóbbnak tűnhetnek, mint a valóságban.

Sok étterem használja ki azt, hogy az emberek az étlap súlya alapján hajlamosak következtetni a minőségre. Ez azonban nem jelent garanciát semmire, ne dőljünk be neki.

Ha tehát egy vendéglátóhelyet szeretnénk meglátogatni, akkor tartsuk szem előtt ezeket a fontos tényeket, hogy elkerüljük az esetleges csalódást!

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...