Saját KB bal
Saját KB jobb

Miért sóvárogsz a cukor után?

Biztosan veled is megesett már, hogy egy kis extra cukorbevitel után még inkább sóvárogtál valamiféle édes és bűnös dolog után. Annyit már tudunk, hogy a cukorfogyasztás stimulálja az ízlelőbimbókat, viszont egy új kutatás szerint egy teljesen különálló neurológiai útvonal is aktiválódik, amely a bélben kezdődik. Most ennek fogunk kicsit részletesebben utánajárni.

Ahol minden elkezdődik

Tudtad például, hogy a belekben bizonyos jelek előrevetítik a cukor érkezését az agy felé, ahol aztán kiváltja az újrasóvárgás érzését? Egyébként a bél-agy közötti útvonal kifejezetten a cukormolekulákat szereti, mivel a különböző mesterséges édesítők nem váltanak ki ilyen hatást.

Az agyműködésre tehát különös effektusokat gyakorol a cukor, viszont mindenképpen érdemes különválasztani maga a cukor és az édes íz fogalmát.

Mit kell tudni a cukorról?

A cukor a testnek egyfajta üzemanyagként szolgál, hiszen ebből nyerhetünk elegendő energiát. Gyakorlatilag az agy “jutalmazási” rendszerét aktiválja, ami pozitív érzéssel árasztja el szervezetünket. Azonban ez egy olyan világban, ahol a cukros tömegtermékek ezrei kerülnek a polcokra, megannyi probléma forrása lehet. Ugyanis átcsaphat túlzott cukorfogyasztásba, ami pedig okozhat elhízást, vagy rosszabb esetben kialakulhat az ún. II-es típusú cukorbetegség is.

Cukrok kontra édesítők

Egy kutatás kimutatta, hogy a mesterséges édesítők és a cukrok ugyanazt az ízérzékelő rendszert kapcsolják be. Amint a szájba kerülnek, ezek az apró molekulák aktiválják az ízlelőbimbók receptorait, jeleket indítva ezzel az agy édes íz feldolgozásáért felelős részlegének. Mégis, a cukorfogyasztás eltérő módon befolyásolja viselkedésünket, ahogyan az édesítők nem képesek.

Ebben a kutatásban a cukorból és az édesítőből kinyert K-acelszulfámot (gyümölcsleveknél, lekvároknál alkalmazzák) hasonlították össze. Mindkét elemhez sima vizet adtak, majd egereken tesztelték az italok népszerűségét. Habár mindkettőből fogyasztottak, azonban két napon belül szinte teljesen áttértek a cukros vízre. Mindennek idegrendszeri alapja lehet. Ekkor derült ki tehát, hogy az agyunknak van egy olyan része, ami egyedül a cukorra reagál.

Mi a glükóz?

A bél-agy körforgás a cukornak egy konkrét változatát preferálja: a glükózt. A mesterséges édesítőket pedig mindig figyelmen kívül hagyja, hiszen ezek nem képesek helyettesíteni a cukrot.

A glükóz szintén az energianyerésben segít. Az édesítőszerek kevésbé csábítóak, mivel nincs bennük kalória. Viszont a cukor energiamítoszta szertefoszlott, mivel a kalóriamentes, glükózhoz hasonló molekulák is kiváltották az ingert a bél-agy cukorérzékelési körforgásban.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...