Saját KB bal
Saját KB jobb

Konyhai kések kisokosa

Nem szükséges ahhoz hivatásos szakácsnak vagy profi séfnek lenned, hogy belásd: kések nélkül egy konyha sem működőképes. Képzeld csak el, miféle végeredmény születne, ha minden egyes alapanyagot egészben tennél a lábasba. De egy kés hiánya még akkor is mellbevágó tud lenni, ha csak egy szendvicset szeretnél készíteni két szelet kenyérből, némi felvágottból, meg egy kis zöldségből. A kések tehát minden konyhában és háztartásban nélkülözhetetlenek, azt azonban tudod-e, hogy melyiket, milyen célra használják?

Különböző kések az eltérő alapanyagokhoz

Egy üzemi konyhán a készülő ételek sokasága miatt általában jóval több típusú kést tartanak, mint egy háztartásban. Hacsak nem pályázol Jamie Oliver vagy Gordon Ramsay babérjaira, akkor neked elegendő néhány fajtát beszerezned, azonban ügyelj arra, hogy azok jó minőségűek legyenek. Inkább vásárolj kevesebb, de márkás és megbízható kést, mint egy készlet silány utánzatot. 

Amire biztosan szükséged lesz, az egy szakácskés, amivel tudsz szeletelni, aprítani, akár húst, akár zöldséget. Nagyon sokoldalú eszköz, a legfontosabb alapdarab. Ha gyakran dolgozol csontos húsokkal vagy egész halakkal, akkor hasznos társad lesz egy filézőkés is, amely vékony pengével rendelkezik, és aprólékos mozdulatokra is alkalmas. 

A zöldségkés, a nevéből adódóan zöldségek feldolgozására alkalmas. Szintén az alapvető készlet fontos eleme, a hámozókés mellett. Ugyan nem kimondottan a főzéshez tartozik, de érdemes beszerezned egy kenyérvágó kést is, hiszen gyakran előfordul, hogy pont akkor nem találsz egyetlen tiszta kést sem, amikor megéhezel. Ezt az eszközt viszont csak kenyerekhez és pékárukhoz használd, így mindig használatra készen fog lapulni a helyén. 

Ezenkívül még léteznek egyéb speciális késtípusok is, mint például csontozókés, henteskés, szúrókés, szeletelőkés vagy sajtkés, amikből szintén nem árt, ha akad otthon néhány darab, azonban a hiányuk sem tragédia, hiszen az alapdarabokkal jól helyettesíthetőek. Ha minőségi késeket szeretnél, nézz körül a Gasztronagyker weboldalán!

Pár szó a színekről

Az otthoni főzés során ugyan nem olyan lényeges, éttermi konyháknál azonban szigorú előírások vonatkoznak arra, hogy milyen eszközt, milyen alapanyagokhoz lehet használni. Természetesen a saját konyhádban is dönthetsz úgy, hogy kijelölöd az egyes késekeket, hogy melyikkel szeletelsz csak húst, melyikkel zöldséget, sajtot. Azonban akkor sem történik semmi gond, ha vegyesen használod őket, persze csakis alapos tisztítás után.

Az üzemi konyhákon azonban nincs ekkora szabadság, hanem minden eszköz a HACCP szerinti színkódot kap, ami pontosan meghatározza, hogy milyen alapanyagot lehet vele feldolgozni.

A sárga színnel jelölt kések például főtt húshoz, a pirosak nyers húshoz, a kékek halfélékhez használhatóak. A zöld a zöldségekhez, a barna a földes árukhoz, a fehér pedig a napi árukhoz, illetve tejtermékekhez való.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...