Saját KB bal
Saját KB jobb

Milyen gyakran érdemes akkumulátort cserélni az iRobot takarító robotokban?

Sok más egyéb készülékhez hasonlóan, bizonyos időközönként az iRobot takarító robotok esetében is aktuálissá válik az akkumulátor cseréje. Persze egyáltalán nem mindegy, hogy ezt a cserét pontosan mikor eszközöljük.

A cikkben megmutatjuk, hogy milyen esetekben tudunk az akkumulátorcserében gondolkodni. Egyúttal arra is rávilágítunk, hogy milyen módon tudjuk meghosszabbítani az újonnan beszerzett aksi várható élettartamát.

Milyen esetekben lehet indokolt az iRobot takarító robotok akkumulátorcseréje?

Az egyik lehetséges forgatókönyv, amikor a készülék már négy vagy öt éves, az akkumulátor ugyanakkor még nem esett át a cserén. Ebben az esetben mindenképp esedékes lehet az akkumulátorcsere. Árulkodó jelnek számít az is, hogyha a készülék az akku feltöltését követően legfeljebb öt percig képes csak üzemelni.

Szintén indokolt lehet a csere, hogyha a takarító robot keveset volt használva, illetve nem tartották dokkolóállomáson vagy tápegységen. Ezenkívül szintén akkumulátorcserére van szükség abban az esetben, ha indítás után a készülék lejön a dokkolóról, és egyből megáll a következő hibaüzenettel: “Please charge Roomba”.

Egy hasznos tanács az akkumulátor cseréjéhez

Már akár egy kétéves készülék esetében is fennáll annak a veszélye, hogy a takarító robot belseje tele van különféle szennyeződésekkel. Leginkább a sok-sok szenzor, illetve a motorikus alkatrészek környékén lehet erre a jelenségre számítani.

Amennyiben a belső szennyeződés komoly mértékű, akkor a különféle modulok áramfelvétele vagy hibás működése nagymértékben megnőhet. Ennek pedig az lesz egyenes következménye, hogy az újonnan beszerzett és üzembe helyezett akkumulátor élettartama is jelentősen lerövidül.

Ezt a jelenséget értelemszerűen szeretnénk elkerülni, ezért célszerű ennek szellemében preventív jelleggel cselekedni.

Egy működőképes megoldás a veszély kiküszöbölésére

A fentebb taglalt szennyeződésekre úgy derülhet fény, hogyha speciális számítógépes diagnosztikai tesztet futtatunk le. Az ingyenesen elvégezhető művelet segítségével egyéb rendellenességekre is fény derülhet.

Így például azt is megtudhatjuk, ha éppenséggel töltési problémái akadtak a készülékünknek, aminek a hatására az akkumulátor egész egyszerűen nem tud feltöltődni. Mindemellett a teszt arra is rávilágíthat, hogyha nem is a készüléknél jelentkezik a probléma.

Ennek köszönhetően tudni fogjuk tehát, hogyha éppenséggel a töltő- vagy a dokkolóállomás kapcsán merült fel rendellenesség. Ezekről a körülményekről pedig érdemes még azt megelőzően tudomást szereznünk, hogy az új akkumulátort elkezdjük használni. Ezáltal évekkel hosszabbíthatjuk meg az aksi élettartamát.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...