Saját KB bal
Saját KB jobb

Hogyan ragaszd meg a kerti medencét?

Nagyban élvezitek a kerti medence nyújtotta örömöket, de valamiért úgy érzed, hogy valami hiba csúszott a gépezetbe? Ha ti is inkább az otthoni pancsolás lehetőségeit választjátok a jelenlegi helyzetben, akkor nagyon fontos, hogy a fő attrakció tartós és hibátlan legyen. Igen ám, de hogyan kell megragasztani, ha véletlenül megjelenne egy apró kis lyuk?

Az első lépés: találd meg!

A legfontosabb, hogy mindenképp szakszerűen ragaszd meg a kiszakadt medencét, mivel ha csak úgy tessék-lássék orvosolod a problémát, akkor rövid időn belül újra szembesülni fogsz egy másik lyukkal. Minden medence más, de valljuk be, nem kell nyomozónak lenni ahhoz, hogy megtaláljuk a gondot okozó kis apróságot.

Egy felfújható medence esetében igen egyszerű dolgunk van, mivel ha a fal ereszt, akkor elegendő egy csendes 5 perc, ami alatt végighallgathatjuk, hogy hol halljuk azt a bizonyos sziszegő hangot. Mivel a gumiperem állandóan puha és levegőtlen lesz, így könnyen rájöhetünk, hogy van egy kis probléma a medencével. Ebben az esetben finom nyomó mozdulattal simítsuk végig a peremet úgy, hogy közben hallgatjuk, hogy hol sziszeg, azaz szökik ki a levegő. Ha megvan, akkor csak szakszerűen be kell ragasztani, de erről majd később.

Egy másik egyértelmű jel a medence hibájára, hogy fogy belőle a víz. Természetesen nem a kipancsolt mennyiségre gondolunk, de ha este otthagyjuk egy bizonyos vízszinttel, majd reggelre szemmel láthatóan kevesebb van benne, akkor érdemes lyukra gyanakodni. Az oldalfalon lévő hézagot a legkönnyebb kiszúrni, mivel ennek során spriccelni fog a víz a lyukas részen.

Ha alul lyukas a medence, akkor azt fogjuk tapasztalni, hogy a földön van egy terjedelmes tócsa, és véletlenül sem akar felszáradni. Ez már azt jelzi, hogy a medence alját kell tüzetesen átvizsgálni, bár éppen ez a legkellemetlenebb feladat. Jó esetben elárulja egy apró buboréksáv, de nem hagyatkozhatunk erre minden esetben. 

Ragasszunk!

Szerencsére nem egy bonyolult eljárás a medence megragasztása, hiszen csak egy jó kis medencejavító készlet kell hozzá. Alapvetően 2 fajta készletet különítünk el. Az egyik egy öntapadó fóliát tartalmaz, amit csak rá kell ragasztani a megszárított felületre, ahol a lyuk van. Néhány óra múlva olyan lesz, mint új korában. Tartalmazhatnak előre meghatározott méretű foltokat és méretre vághatóakat egyaránt. 

A másik verzió egy tekercs fóliát és ragasztót tartalmaz, amiket együtt kell használni. Le kell vágni a fóliából a szükséges méretet, majd be kell kenni a ragasztóval a felületet. Ezután rá kell tenni a lyukra és kivárni az időt, míg műanyag keménységűre köt a ragasztó. Nagyon fontos, hogy minden esetben pontosan fedje be a lyukat a fólia, azaz semmiképp ne spórolj vele, mert azzal csak újabb bosszúságot okozol magadnak.

Ha úgy érzed, hogy egy lyuk túl nagy vagy menthetetlen, akkor sajnos lehet, hogy nincs más megoldás, mint venni egy új medencét, de ez a legritkább eset. 

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...