Saját KB bal
Saját KB jobb

Nagy értékű tárgyak költöztetése

Több háztartásban is találhatóak olyan tárgyak, melyek értéke felbecsülhetetlen. Lehet ez akár egy festmény, egy szobor vagy ez ezeknél jóval nagyobb zongora, de közös bennük, hogy az ilyen tárgyak költöztetését nem bízzuk sem a barátainkra, sem referencia nélküli költöztető cégekre. Ugyanis a szakszerűtlen költöztetés miatt e tárgyak könnyen sérülhetnek, ami az anyaga mellett az értékében szintén károkat tud okozni.

Nagy értékű tárgyak csomagolása

Mielőtt bárhová vinnénk az adott tárgyakat, azokat megfelelően be kell csomagolni. Ebben az esetben nem elég egy vastag kartondoboz és néhány ív puha csomagolópapír, hiszen a sérülékeny értéktárgyakat ennél jóval nagyobb gondossággal kell becsomagolni.

Bizonyos esetekben szükség lehet akár egy asztalos segítségére is, aki egyedi faládát készít, melybe tökéletesen illik a felbecsülhetetlen értékű műtárgy. Persze a ládába is előbb több réteg csomagolóanyag kerül, és csak ezután lehet belehelyezni a műtárgyat, majd ismét többrétegű csomagolás következik, mielőtt a faláda lezárásra kerülne.

Bármennyire is túlzásnak tűnik az ilyen jellegű csomagolás, fontos megérteni, hogy felbecsülhetetlen értékű tárgyak esetén nem létezik túlbiztosítás. Bár ha sérülés történik, a restaurátorok általában ki tudják javítani a csorbát, de sajnos csodát ők sem tudnak tenni. Vagyis egy túlságosan sérült műkincset még a szakmáját magas szinten művelő restaurátor sem tud tökéletesen helyreállítani.

Felbecsülhetetlen értékű műkincsek szállítása

A műkincsek szállításának megtervezését és megszervezését legalább akkora gondossággal kell kezelni, mint a csomagolását. Vagyis fontos, hogy olyan útvonalat és időpontot válasszunk a szállításhoz, amikor a legjobb az esélye annak, hogy az adott tárgy károsodás nélkül elérje az úticélt.

Itt gondolni kell arra, hogy a választott napon milyen forgalommal kell számolni, mennyire jellemzőek az adott szakaszon a dugók, és ha a helyzet úgy kívánja, akkor jobb éjszakai időpontot kijelölni a szállításra.

Szintén szerepet játszik a szállítás időpontjában az időjárás. Vagyis olyan esetekben, mikor a balesetek kockázata magas, például komolyabb hóesés, vihar vagy köd esetén, javasolt a szállítást elhalasztani és egy olyan új időpontot kijelölni, amikor e kockázati tényezők alacsonyak.

További biztonsági intézkedések

Nagy értékű szállítmány fuvarozásakor evidens minden szállítmányozó számára, hogy az értékes rakományra extra biztosítást kell kötni a szállítás idejére.

Tovább növelhető a szállított tárgy biztonsága, ha olyan fuvarozót választunk, akinek az autóiba műholdas nyomkövető rendszer van telepítve. További jó pont, ha az adott jármű raktérkamerával is rendelkezik, hiszen ezáltal nyomon követhető a csomagok útja a felrakástól a lerakásig.

Ha olyan céget keresel, akinek nagy tapasztalata van műtárgyszállításban, válaszd a Visszuk.hu csapatát!

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...