Saját KB bal
Saját KB jobb

A kondenzációs kazán használatában rejlő lehetőségek

A kondenzációs kazán alkalmazásával a hatásfok olyan szintű növelése valósítható meg, amely a hagyományos technológiával működő szerkezetek esetében gyakorlatilag a kivitelezhetetlen műveletek közé tartozik. Ezért is foglalkozunk a cikkben részletesebben is a kondenzációs kazánok működésével.

Milyen előnyökkel járhat a kondenzációs kazán alkalmazása?

A hagyományos technológiával működő kazánok esetében a 95%-os hatásfoknál jobb eredményt elérni szinte lehetetlen, mégpedig a korrózióveszély miatt. A füstgáz látens hőjének a hasznosítása szükséges ugyanis ahhoz, hogy megvalósítható legyen a hatásfok növelése.

Pontosan itt jön képbe a kondenzációs technika, aminek az alkalmazása segíthet áthidalni a hagyományos úton kiküszöbölhetetlen nehézségeket. A Webkazánnál kapható kondenzációs kazánok tehát hatékonyabban működnek, takarékosabban bánnak a felhasznált energiával, vagyis a tartós meleg levegő biztosítása mellett az üzemeltetésük sem jár együtt magas rezsi költségekkel.

Számszerűsítve mennyit lehet nyerni a kondenzációs kazán használatával?

Hogyha százalékos értékben szeretnénk kifejezni a kondenzációs kazán hozzáadott értékét, akkor a 16%-os javulás abszolút a megvalósítható eredményt jelentheti. A 16%-ot részletekre bontva 6% származik a füstgázveszteség csökkentéséből, a fennmaradó 10% pedig a kondenzációs hő kihasználására jutó energianyereséget fejezi ki.

A gyakorlatban két opció létezik egyébként a kondenzációs technika kihasználására. Egyrészt a kompakt kondenzációs kazánok használata, másrészt az alacsony hőmérsékletű kazánok után kapcsolt hőcserélő alkalmazása jelenthet erre megoldást. A két lehetőség közötti optimális választás főként tervezés függvénye.

A kompakt kondenzációs kazánokat főként a kaszkád rendszereknél szokás használni, utánkapcsolt hőcserélővel kialakított kazán alkalmazása pedig a több kevert körrel ellátott rendszerek esetében számít bevett gyakorlatnak.

Fontos szempontok a kazán gyakorlati hasznosítása során

Bármelyik opciót is választjuk végül, a felhasznált kapcsán mindenképpen figyelembe kell vennünk bizonyos szempontokat. Az egyik lényeges tényezőnek a viszonylag könnyen megvalósítható beszerelés minősül.

Kiemelten fontos tehát, hogy a kazán elhelyezése, illetve üzembe helyezése ne okozzon felesleges problémákat, vagyis illeszkedjen megfelelően a célterület adottságaihoz és technikai paramétereihez.

A másik elengedhetetlen szempont pedig a gazdaságos működtetés lehetősége. A használat várható ideje, intenzitása és a felfűteni kívánt terület tulajdonságai egyértelműen meghatározzák azt, hogy mekkora teljesítményű, illetve milyen típusú kazánt célszerű bevetnünk.

Néhány százaléknyi javulás is komoly pénzeket jelenthet a fűtésszámla kapcsán, ezért az alapos tervezés jelentőségét nem lehet elégszer hangsúlyozni.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...