Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Henry Desouza Nelson on Unsplash

Műanyagszennyezés miatt halnak meg a szamarak Kenyában

A műanyagszennyezés egyre több szárazföldi állat halálát okozza világszerte.

Lamu óvárosa, amely az UNESCO világörökségi helyszíne, a szuahéli kultúra élő emléke, szűk, kanyargós utcáiróll és szamarairól híres. Ez a 700 éves város, Kelet-Afrika egyik legrégebbi települése. Közel 3000 szamár játszik fontos szerepet nap mint nap a város működésében. Az állatok azonban egyre jobban veszélyeztetettek a műanyagszennyezés miatt.

Műanyag halmok között legelészenk

A városban nincsenek autók, a szamarak ezért valóban a közlekedés és szállítás fontos szereplői. Az állatoknak azonban kevés természetes legelőjük van, ma már pedig műanyaghulladékkal teli halmok között keresgélnek és legelésznek. Ez pedig aggasztó mértékű halálozást okozott a szamarak körében. Nemrégiben egy legyengült és kiszáradt kis szamár emésztőrendszerében egy 30 centiméter hosszú összegabalyodott műanyagot találtak egy állatmenhely orvosai.

Dr. Obadiah Sing’Oei, a menhely vezető állatorvosa megjegyezte, hogy a műanyag lenyelése súlyos egészségügyi problémákat okoz ezeknek az állatoknak, beleértve a táplálkozási kólikát, ami gyakran halálos kimenetelű. A műanyag szennyezés szárazföldi állatokra gyakorolt hatásait kevésbé dokumentáltak, mint a tengeri élővilág esetében. Pedig ezekre az állatokra is rendkívüli veszélyt jelentenek. A Portsmouthi Egyetem kutatásának előzetes eredményei szerint havonta legalább három szamár hal meg a műanyag lenyelésével összefüggő kólika miatt.

Az állatok húsa is tartalmazza a műanyagot

A műanyagszennyezés problémája nem korlátozódik csak Lamura. Világszerte hasonló problémák merülnek fel, műanyag hulladékot a kisemlősöktől az elefántokig szinte minden állat gyomrában találtak már. Az egészségügyi hatások pedig túlmutatnak magukon az állatokon, potenciálisan érintve az embereket is, akik az állatok húsát vagy mikroműanyagokkal szennyezett tejét fogyasztják.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: onegreenplanet

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...