Saját KB bal
Saját KB jobb

Nem mai csirke – Peanut, a világ legidősebb csirkéje

2002-ben látta meg a napvilágot, azaz bújt ki a tojásból Peanut. A küllemében átlagos csirkének tűnő madár élete egyáltalán nem átlagos. Először is, ő a ma élő legidősebb csirke. Másodszor, olyan szerető gazdája van, aki nem felejti el reggelente kikészíteni az áfonyás joghurtját.

A 20+ – os életkor kutyák és macskák között sem éppen gyakori. A baromfiak között pedig egyenesen párját ritkítja. A kis Peanut ráadásul a véletlennek köszönhető, hogy egyáltalán megszülethetett.

Marsi Parker Darwin csirkéket tartott Michigan-állambeli farmján. Az egyik nap egy hideg tojást talált a tojó fészkében. A tojónak több kicsinye is kikelt, és ezt az egy tojást, úgy tűnik hátrahagyta. Ha a tojó nem melegíti a tojásokat, akkor azok kihűlnek, és a bennük lévő kiscsibék meghalnak. Marsi kézbe vette a halottnak tűnő tojást, és elindult, hogy kidobja. Ekkor azonban a tojás csipogni kezdett…

Marsi infralámpa alá tette a tojást, amelyben a kiscsibe még élt, és így keltette ki őt. Valószínűleg a kikelés előtti röviddel hagyhatta csak magára a tojó. Bár Marsi nem gondolta, hogy a kiscsibének túl sok esélye lenne a túlélésre, igyekezett gondját viselni. És, láss csodát, a kis Peanut, azóta is él és virul. Ráadásul Guinnes rekorder.

Marsi elmondása szerint Peanut igazi egyéniség. Ha nem kapja meg az áfonyás joghurtját, akkor hangos méltatlankodással adja gazdája tudtára a felháborodását!

Peanut 15 éves koráig a szabadban élt a többi csirkével együtt, sokáig a tyúkudvar vezetője volt. Számos tojást rakott, az egyik lánya szintén hosszú életű volt, 15 évet kapirgáltak együtt. Bár élvezte a kinti létet, Marsi először csak a téli hidegben vitte be, később pedig beköltöztette a lakásba. A gazdi elmondása szerint Peanut intelligens és kedves. Jól érzi magát bent is, és kifejezetten szeret a gazdikkal TV-t nézni.

Egy csirke születéskori várható élettartama 6-8 év között van. Ezt nyilván akkor tudják hozni, ha zavartalanul élhetnek, és nem vágják le őket a húsukért, vagy mert kiöregedtek a tojóállományból. A legtöbb csirke nem ilyen szerencsés. A legrövidebb ideig azok a kiskakasok élnek, akik a tojásiparban látják meg a napvilágot. Őket gyakorlatilag születésük után azonnal megölik, még sárga pelyhes korukban. Az ipari tartásban húsukért tartott csirkék a felnőtt kort sem érik meg, átlagosan 42 naposan ölik meg őket. Ez évente 70 milliárd csirke sorsa világszerte. A tojásukért tartott egyedek élete valamivel hosszabb. Őket egy éves koruk körül vágják le, amikor már annyira kimerülnek, hogy nem képesek több tojást tojni.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.npr.org/2023/08/30/1196875233/meet-peanut-the-worlds-oldest-chicken; Kép:
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...