Saját KB bal
Saját KB jobb

Hogyan lehet kiszedni a kutya szőrébe tapadt havat?

Bár az idei télen eddig nem sokszor láthattunk havat, úgy tűnik, végre hazánkban is fehérbe borul a táj néhol. Legalábbis bizonyos vidékeken. Ez persze havas sétákra, erdei kirándulásokra csábít!

Korábbi cikkünkből megtudható, hogy mire érdemes figyelni, ha télen kimozdulunk az ebekkel: Erre a hat dologra figyelj egy hideg téli séta előtt

Az alábbiakban azonban egy egészen speciális problémát járunk körül. Mégpedig a bundába tapadt hó eltávolításának kérdését.

Először is, miért kell eltávolítani?

A bundába tapadó havat azért érdemes mielőbb eltávolítani, mert ha kutyánkra hagyjuk a dolgot, akár komoly baj is lehet belőle. A kutyák ugyanis kinyalogatják, harapdálják a havat. Ez pedig, attól függően, hogy merre jártunk, akár szennyezett is lehet – például fagyállóval, nehézfémekkel, stb. De maga a hó sem veszélytelen. Nagyobb mennyiségben gyomorpanaszokat, gyulladást is okozhat. Emellett, a bundának sem tesz jót: szárítja, csomóssá teheti a beletapadt hó.

Ezért érdemes a havat mielőbb eltávolítani, amit a bunda típusától függően különféle fogazatú fésűkkel vagy kefékkel tehetünk meg. Az is jó megoldás, ha hajszárítóval kiolvasszuk a havat, de csak akkor, ha ezt még az előtt megtesszük, hogy kutyánk nekiállhatna kinyalogatni azt. Tehát, ha például a havas séta után autóval megyünk haza, akkor inkább még a kocsiba szállás előtt távolítsuk el a havat.

Mivel nem mindig van nálunk fésű, kefe és hajszárító, ha túrázni indulunk, ezért a profik a megelőzésre esküsznek. Azaz, eleve megakadályozzák, hogy a hó beletapadjon a kutya bundájába. Erre több taktika létezik, amik közül a kutyánk mérete, bundája, aktivitása és a mi kényelmünk szerint választhatunk.

Az első verzió, hogy olyan öltözéket adunk a kutyánkra, ami távol tartja a havat a szőrtől. Ez lehet magasabb szárú kutyacipő vagy éppen overál. Ezek a darabok védik a kutya bundáját, így sem a nedvesség, sem a hó vagy a szennyeződések nem kerülhetnek bele.

Alternatívaként alkalmazhatunk olyan szilikontartalmú vagy zsíros krémet is, ami „lepergeti” a havat. Ezzel kenjük be a kérdéses területeket (lábvégek, zászlók, has alatti terület). Így a bunda felszíne selymes, olajos lesz – emiatt nem tud megtapadni benne a hó. Persze ebben az esetben vigyázzunk, hogy olyan krémet válasszunk, ami nem káros a kutyánkra, még akkor sem, ha tisztálkodás közben esetleg kisebb mennyiséget lenyal belőle.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Fotó: Pavel Danilyuk: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/ho-ferfi-par-no-6667645/;
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...