Saját KB bal
Saját KB jobb

Melanoma – ismerd fel a tüneteket időben!

A melanoma a bőrrák egyik leghírhedtebb típusa, amely egyrészt egyre gyakoribb előfordulásának, másrészt pedig gyors terjedésének köszönhető. Melanoma esetén a legjobb védekezés a korai felismerés, ezért fontos, hogy minden gazdi tisztában legyen a tünetekkel!

A kutyák melanoma daganatai azonnali kezelést igényelnek. Tulajdonképpen a korai felismerés az egyetlen esély, mivel az orvostudomány mai állása szerint a melanoma malignum (azaz a rosszindulatú festéksejtes bőrdaganat) mielőbbi eltávolítása a kulcs a későbbi gyógyulási esélyek tekintetében.

Fontos azonban tudni, hogy nem minden melanoma rosszindulatú. A nem rosszindulatú daganatok áttétképzése nem jellemző, bár helyileg ezek a daganatok is károsíthatják az egészséges szövetet. A rosszindulatú daganatok ezzel szemben hamar képeznek áttétet, jellemzően a nyirokcsomókban és a tüdőben, de a test bármely része érintett lehet. Ez sajnos jelentősen csökkenti az érintett kutyák kilátásait.

Jóindulatú festéksejtes daganatok

A jóindulatú melanoma általában egy kis, kerek, erősen pigmentált kiemelkedő képlet a kutya bőrén, jellemzően csoportosan jelenik meg. Leggyakrabban a lábujjakon, a fejen és a háton fordul elő.

Rosszindulatú melanoma

A nyirokcsomók duzzanata utalhat a melanoma áttétképzésére a szervezetben. Ahogy a nevéből is kiderül, a melanoma gyakran melaninnal (a bőrben található sötét pigment) erősen színezett foltokban, daganatokban, anyajegyhez hasonló bőrtünetekben ölt formát, de fontos tudni, hogy létezik nem pigmentált változata is, ezt hívják amelanotikus melanomának. Ezeket nehezebb észrevenni és diagnosztizálni, ezért fontos, hogy ha bármilyen bőrdaganatot, csomót észlelünk a kutyánkon, azonnal forduljunk állatorvoshoz, aki elvégezheti a diagnózishoz szükséges vizsgálatokat.

A tumor elhelyezkedéséből következtethetünk a betegség súlyosságára: az arcon, a szájon, a szemen és a lábfejeken található melanoma aggasztóbb, de fontos, hogy pontos diagnózis álljon a rendelkezésre, mielőtt prognózisokba bocsátkoznánk.

Diagnózis

Melanoma gyanúja esetén haladéktalanul keresd fel az állatorvost, aki mintákat fog venni, majd a szövettani elemzés birtokában állítja fel a diagnózist. A vizsgálat során elemzik a sejtszaporodás mértékét, ebből lehet következtetni a daganat terjedésének mértékére és az áttétképzés lehetőségére. A daganat eltávolítása után a környező szöveteket is vizsgálják.

A bőrminták vizsgálata mellett a nyirokcsomókból is mintát vesznek, illetve ultrahangos vizsgálat vagy egyéb képalkotó eljárás segítségével áttéteket keresnek a testben. A vizsgálatok eredménye alapján megállapítják, milyen stádiumban van a betegség, felállítják a kezelési tervet és tájékoztatják a gazdit a kilátásokról.

Kezelés

A melanoma kezelésének bevett módja a tumor és a környező szövetek eltávolítása sebészi úton. A lokalizált tumorok teljes kimetszése után a beteg gyógyultnak tekinthető. Amennyiben azonban áttétek képződtek, úgy a kilátások nem ennyire kecsegtetőek. Kemoterápiás kezelésre ugyan van lehetőség, de az áttétes melanomás esetek teljes gyógyulása ritka.

Nagyon fontos tehát, hogy időben felismerjük a melanomát és gyanú esetén azonnal forduljunk állatorvoshoz!

Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: PetMD; Kép: pexels.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...