Saját KB bal
Saját KB jobb

Szupermagvak a kutyák táplálásában

Az úgynevezett szupermagvak tele vannak fehérjével, aminosavakkal, rostokkal, zsírokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal. A magvakat adhatjuk a kutyánk készételéhez, de az otthon készített menükben is alkalmazhatók.

chiamag

Szupermagvak

Legyen szó nagyobb (tökmag, napraforgómag), vagy kisebb (szezámmag, kendermag, chiamag) szemméretű magokról vagy épp az ősi gabonákról, a quinoáról és amarántról, mielőtt a kutyánknak adnánk, a magokat őröljük meg kézi mozsárral vagy elektromos darálóval. Mivel az apró magvak kalóriában nagyon gazdagok, ezért csak módjával adjuk, és számítsuk bele a napi teljes kalóriabevitelbe.

Csak folyamatosan vezesd be a magvakat a kutyád étrendjébe, konzultálj az állatorvosoddal, mielőtt bármilyen új élelmiszert, étrendkiegészítőt vagy vitamint kezdenél adni a kutyádnak! 

Hasznos kiegészítők?

A quinoát és az amarántot gyakran nevezik ősi gabonáknak, de ezek, a búzaszemhez hasonlóan valójában magvak. Bár mindkettőt évezredek óta termesztik, csak az utóbbi évek egészségtudatosabb táplálkozási trendjének köszönhetően kezdenek szélesebb körben elterjedni. Ma már szinte bármelyik bioboltban, drogériában vagy nagyobb élelmiszerüzletben beszerezhetők. A hagyományos gabonafélékkel szemben a quinoa és az amaránt nem esett át olyan mértékű nemesítésen, esetleg genetikai módosításon, mint mondjuk a búza vagy a kukorica, ezért természetesebb, tisztább formában maradt fent, sokkal több ásványi anyagot, vitamint tartalmaz, és a fehérjék összetétele is kiegyensúlyozottabb. Az amaránt az állati fehérjékhez hasonlóan tartalmazza mind a 9, az emberi szervezet számára szükséges aminosavat, ezért teljes fehérjének minősül. A quinoa gazdag oxalátokban, vesebeteg vagy csontritkulásban, izületi problémáktól szenvedő kutyáknak nem ajánlott! Az apró szemeket kézi mozsárban megőrölve adhatjuk a kutyánk eledeléhez.

A chiamag az utóbbi években szinte csodaszerré lépett elő a tudatos táplálkozás híveinek körében, természetes immunerősítő hatásának köszönhetően. A chiamag jó hatással van a kutyák szervezetének elektrolit-egyensúlyára. A lenmag kiváló rostforrás, jó hatással van az emésztésre, emellett gyulladásgátló hatása van. Mindkét magot fagyasztás után, porrá darálva adjuk a kutyánknak.

lenmag

Az ásványi anyagokban gazdag szezámmagban található szezamin és szezamolin segítenek a kutyáknak a hatékonyabb E-vitamin előállításban és védik a májat.

A kendermag a többi maghoz képest könnyebben emészthető, magas a proteintartalma és segíti az immunrendszer működését.

A tökmag antioxidánsokban gazdag, ezenkívül kiváló cink-forrás, amely segít a májnak a réz lebontásában és réz toxikózis esetén javasolt. A napraforgómag ezzel szemben magas réztartalma miatt nem ajánlott májbetegeknek, viszont kiváló E-vitamin és zsírsav forrás.

A magok külső burkolata erős és ellenálló, ezért egészben lenyelve sem mi, sem kutyáink nem tudjuk megemészteni őket. Ahhoz, hogy a bennük található tápanyagok megfelelően hasznosulhassanak, meg kell őrölni vagy le kell darálni őket. Az egész magok etetése veszélyes, megtapadhatnak a nyelőcsövön, a bélfalon és fulladást, bélelzáródást okozhatnak. 

Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: The Bark, wikipedia. Képek: pexels.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...