Saját KB bal
Saját KB jobb

Teljes vagyonát az állatvédelemre szentelte – 95 éve született Gerald Durrell

95 éve, 1925 január 7-én született Gerald Gerald Malcolm Durrell brit zoológus, író, aki nem csak állatvédelmi aktivistaként, de humoros íróként is ismer egy egész generáció.

Kalandos élete Indiában kezdődött, Kalkutta közelében, Dzsamsedpurban látta meg a napvilágot. Szüleinek angol és ír felmenői voltak, apja útépítő mérnök volt.  Három testvére volt,  Lawrence George (19121990) író, Leslie (19181983) és Margaret (19202007). Miután édesapja meghalt 1928-ban Korfu szigetére költöztek, ahol 4 évig élt az egész család. Fontos állomás volt ez az életében, hiszen itt kezdődött soha nem csillapodó rajongása és szerelme az állatok és a természet iránt.  Ezekre az évekre emlékezik későbbi regénytrilógiájában (Családom és egyéb állatfajtákMadarak, vadak, rokonokIstenek kertje), mely hihetetlen humorral és iróniával mutatja be a sziget lakóit, családját és az ott élő állatokat.  A második világháború alatt ismét Angliába költöztek, ahol kisállat-kereskedésben dolgozott, majd egy állatkerthez szegődött gondozónak. 

Örökölt vagyonát állatok gyűjtésére és expedíciókra költötte

21. születésnapján hatalmas összeget örökölt, melyet a saját maga által szervezett állatgyűjtő expedícióira költött el. Az első útja Kamerunba vezetett 1947-ben. Az útján beszerzett állatokat londoni, londoni, chesteri, paigntoni, bristoli és manchesteri állatkertek vették meg. Ezt követték az 1948-ban és 1949-ben, Brit Guyana-i gyűjtőutak és a későbbiekben szervezett expedíciók ParaguayArgentínaSierra LeoneMauritiusMexikó és Madagaszkár vadonjaiba.

 Áttörést hozott az állatokkal való bánásmódban

Mai szemmel Durrell begyűjtő expedíciói egyáltalán nem nevezhetők sem állatbarátnak, sem állatvédelemnek. Abban az időben viszont egy teljesen új nézetet hozott be az állatkertek világába, nem volt hajlandó engedni abból, hogy csak a legjobb ellátást kaphatják az állatok, nem helyezte el őket akárhol, nem adta el őket bármilyen helyre. Nem olyan ritka állatfajokat keresett, melyekért sokat fizetnek a gyűjtők, ezért a brit állatkertek el is határolódtak tevékenységétől és gondozóként nem adtak munkát számára szinte sehol.

Saját állatkertet hozott létre

Felesége Jacqueline Sonia Wolfendent  állandó társává szegődött a további állatgyűjtő utakon, valamint aktívan segédkezett abban, hogy megalapítsák saját állatkertjüket, ahol az állatokat olyan maximális gonddal viselik, ahogy azt Durrell elvárta. Megcsappanó vagyona és rossz anyagi helyzete miatt kezdett el könyveket írni, melyek nem várt sikert hoztak számára.  Az állatkertet 1959 húsvétján nyitották meg, melyet több expedíció is megelőzött. Dél-Amerikából és Kamerunból hozta a legtöbb állatot saját állatkertjébe, mely hamarosan gyarapodásnak is indult. 1963-ban létrehozott egy alapítványt veszélyeztetett fajok megmentésére és az állatkerti körülmények javítására.  A Durrell WildLife Conservation Trust, vagyis a Jersey Vadvédelmi Alapítvány a világ számos helyén segíti a mai napig a veszélyeztetett fajok megóvását, szaporítását, az ott élő lakosság felvilágosítását, oktatását.

Jersey-szigeti állatkertjét 1995-ben bekövetkezett haláláig vezette, hamvait is ott temették el. Halálát májelégtelenség okozta.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: Wikipedia

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...