Saját KB bal
Saját KB jobb

Mire és mikor használjuk a Manuka mézet?

A méz természetes gyógyító tulajdonságait senkinek sem kell bemutatni: ha fáj a torkunk, egy kiskanál méz segít, megfázáskor mézes teát kortyolgatunk, és mézzel készítjük fel az immunrendszert a téli időszakra. A természetgyógyászok még ennél is szélesebb felhasználását ismerik a méznek. A kezeletlen, nyers méz ugyanis természetes antibiotikum, gomba- és vírusellenes szer. A Manuka méz gyógyító ereje sokszorosa más mézekének, lássuk, hogyan segíthetünk vele kutyáinkon!

A Manuka mézet az állatorvoslásban is használják, elsősorban sebkötözésre és sebgyógyításra. Laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy több, mint 60-féle baktérium ellen hatásos. A nyers mézekben hidrogén-peroxid található, amely ismert baktériumölő hatóanyag, ezen kívül a Manuka mézben található még metilglioxál, amely hatékony az E. coli és a Staphylococcus aureus baktériumokkal szemben, ezért szélesebb antibakteriális hatással bír.

A fentiekből következik, hogy kisebb sérülések, vágások és horzsolások otthoni ellátásában is használható a Manuka méz. Tisztítsd meg a sérülést és kend be vékonyan a mézzel, majd kösd be, nehogy a kutyád lenyalja az édes finomságot 🙂

Bőrbetegségek kezelésében is segítség lehet a Manuka méz, akár az állatorvosi terápia kiegészítésképpen is. A bőrbetegségeknek számos kiváltó oka lehet, az allergiától az autoimmun folyamatokig, ezért a diagnózis és a kiváltó ok megszüntetése nem minden esetben egyszerű. Manuka mézzel vagy manuka mézes készítményekkel mérsékelhető a kipirosodás, a viszketés és csökkenthető a felülfertőzés esélye. A Manuka méz erős gyulladásgátló, bakteriális és gombás bőrfertőzések kezelésére is használható.

A külsőleges használaton felül belsőleg is alkalmazható: a Manuka méz természetes probiotikum, segít a bélflóra helyreállításában és ezzel hozzájárul az immunrendszer egészséges működéséhez. Adható gyomor- és bélrendszeri panaszok esetén is, kiegészítő terápiaként, vagy antibiotikumos kezelés mellett.

Mivel a Manuka méz jó hatással van az immunrendszerre, ezért ősszel segít felkészíteni a szervezetet a rossz idővel beköszöntő fertőző betegségek, mint például a kennel köhögés megelőzésére. Idős kutyáknak évszaktól függetlenül adható az ellenállóképesség fejlesztése és immunerősítés céljából.

Természetesen itt is javasoljuk, hogy állatorvossal előzetesen beszéljétek meg a használatát és adagolását.

 

Szerző: Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Dogs Naturally Magazine; Képek: pexels; Indexkép: By Avenue – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=14975771

 

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...