Saját KB bal
Saját KB jobb

Tojás pro és kontra – egészséges tojást adni a kutyáknak?

A legtöbb kutya mindennapi eledele a száraztáp, és sokan el is feledkeznek róla, hogy vannak olyan élelmiszerek, amelyekkel nemcsak változatosabbá, de egészségesebbé tehető egy tápon tartott kutya táplálkozása. A nyers tojás sokáig egyfajta kutya szuperételnek számított, manapság azonban sokan ódzkodnak attól, hogy kutyájuknak adják. Következzenek a tények!

A tojás teljesértékű táplálék. A természetben nemcsak a ragadozók, de a mindenevők is előszeretettel fogyasztják a madarak tojásait, mivel azok tápanyagban nagyon gazdagok. A tojás a legteljesebb aminosav-forrás, ezért a fehérjebevitel szempontjából kifejezetten hasznos, ráadásul a húsnál könnyebben emészthető, úgynevezett tiszta fehérje.

A tojás gazdag A-vitaminban, riboflavinban, vasban, folátban, szelénben, B12-vitaminban és zsírsavakban. Ezek a nélkülözhetetlen tápanyagok a száraztápokban legtöbbször csak hozzáadott formában találhatók meg, nem természetes forrásból. Ha táppal eteted a kutyádat, akkor is adhatsz mellé hetente 1-2 tojást, a nyersetetésbe pedig kiválóan beilleszthető a fürjtojás vagy a tyúktojás.

A tojás ellenzői gyakran azzal érvelnek, hogy a tojásfehérje úgynevezett enzim blokkolókat tartalmaz, amelyek felboríthatják a kutyák emésztését és gátolhatják bizonyos tápanyagok felszívódását. A tojásfehérjében valóban található egy avidin nevű fehérje, amely gátolja a biotin (B7/H-vitamin) felszívódását, ezért a túlzott mennyiségű nyers tojásfehérje etetése nem javasolt. Az avidin biotinmegkötő tulajdonsága azonban főzés hatására megszűnik, viszont így számos értékes tápanyagot veszít a tojás. Jó hír viszont, hogy a tojássárgájában rengeteg biotin található, ezért ha egészben adjuk a kutyánknak, akkor nem kell tartanunk a biotinhiánytól.

A tojással kapcsolatos másik aggály a szalmonella fertőzés. Erre a legegyszerűbb módszer az, ha megfőzzük a tojást, ettől ugyanis a szalmonella baktérium elpusztul. Az egészséges kutyák emésztőrendszere azonban fel van készülve a szalmonella ellen, ezért a nyers csirkehús és a nyers tojás sem okoz nekik gondot. Természetesen a körültekintő beszerzéssel (ellenőrzött, lehetőleg szabadtartású vagy bio tojást vásároljunk) és tárolással (hűtőben, a szavatossági időt figyelembe véve) megelőzhető a szalmonella kialakulása.

A természetben az állatok a tojást egészben, azaz a héjával együtt fogyasztják. A tojáshéj remek kálcium-forrás, amely elengedhetetlen a csontok egészsége és a szervezet megfelelő működése érdekében. A nyers diétán élő kutyák a kalciumszükségletüket a csontos húsból fedezik, de ha valamilyen okból kifolyólag nem megoldható a csontos hús etetése, akkor a tojáshéj vagy a tojáshéjpor kiváló alternatíva. Különösen figyeljünk oda a tojás minőségére, ha a héjával együtt adnánk a kutyának, mivel sokszor vegyi anyagokkal kezelik a felületüket. Ha egészben eteted a tojást a legjobb választás a bio, kezeletlen felületű!

Szerző: Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Dogs Naturally Magazine; Képek: pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...