Saját KB bal
Saját KB jobb

Vessünk egy pillantást a kutyák szembetegségeire!

Lehet, hogy a szem nem a kutyák elsődleges érzékszerve, a látás romlása vagy elvesztése azonban hatással lehet kedvencünk mindennapjaira és életminőségére. A kutyák szemének egészsége a kor előrehaladtával és betegségek miatt is károsodhat, ezért fontos, hogy a gazdik felfigyeljenek a jelekre.

A kutyákat érintő szembetegségeket három kategóriába lehet sorolni – írja Dr. Lucien Vallone, a Texas A&M University professzora, szemspecialista. Megkülönböztethetünk a szemlencse felszínét érintő és a szem belsejében gyulladással járó problémákat, valamint glaukómát. Az első csoportba a kötőhártya és a szaruhártya elváltozásai tartoznak, ezek lehetnek gyulladásos folyamatok, szemszárazság vagy a szemhéj elváltozásai. Belső gyulladásos folyamat a szivárványhártya (írisz), az érhártya és sugártest megbetegedése, más néven az uveitis. Ez gyakran nem egyedüli probléma, hanem a kutya szervezetében fennálló fertőzések vagy rák miatt alakul ki. Végül, a glaukóma a szemben megnövekedett nyomás miatt kialakuló, látásvesztéssel járó folyamat, amely a vakság leggyakoribb oka. 

A fentebb felsorolt bántalmaktól küzdő kutyák szeme gyakran vöröses, váladékozik vagy könnyes. A látásvesztés gyakran hatással van a viselkedésre, például a kutya nem szívesen lépcsőzik vagy nem akar kimenni a kertbe. Segít a diagnózisban, ha gazdi pontosan megfigyeli és elmondja az orvosnak a tüneteket. A pontos diagnózis után az állatorvos javasolhat gyógyszeres vagy műtéti kezelést, de bizonyos táplálékkiegészítők is hatékonyan alkalmazhatóak, amelyek segíthetnek megelőzni vagy késleltetni a degeneratív problémákat. 

Dr. Vallone kiemeli, hogy korai felismerés és diagnózis esetén a legtöbb szemet és látást érintő elváltozás kezelhető, ezért nagyon fontos, hogy a gazdik figyeljenek a jelekre és időben forduljanak állatorvoshoz. 

Tévhit azonban, hogy egy látássérült kutya nem tud boldogulni. A kutyák kiválóan tájékozódnak a szaglásuk és a hallásuk segítségével, és látásromlás vagy látásvesztés esetén általában gyorsan megtanulják a többi érzékszervük hatékony használatát. 

 

Szerző: Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: The Bark; Kép: Tina Papai/pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...