Saját KB bal
Saját KB jobb

Miért veszélyes a kutyákra a xilit?

A xilit, másnéven xylitol, xylit vagy nyírfacukor egyfajta cukoralkohol, amelyet xilózból állítanak elő és az élelmiszeriparban édesítőszerként használnak. A xilitet először nyírfából vonták ki, de számos gyümölcsben és zöldségben is megtalálható, ezért a nádcukor analógiáját követő nyírfacukor megnevezés félrevezető, hiszen a xilitet gyakran kukoricarostból állítják elő. A xilitgyártás egy rendkívül összetett vegyi folyamat, amelynek során a növényi nyersanyagot aprítják, préselik, majd sósavval hidrolizálják, hogy kinyerjék belőle a xilózt, amelyet vagy vegyi úton redukálnak vagy pedig fermentációval alakítanak xilitté. A fermentációhoz különböző mikroorganizmusokat használnak, míg a vegyi folyamat nikkelkatalizátorral történik, amely egy különösen veszélyes és környezetszennyező eljárás, ráadásul nem is kifejezetten gazdaságos. Többek között ezért is kerül a xilit 10-15-ször többe, mint a nádcukor vagy a kukoricaszirup. 

A xilit népszerű édesítőszer, mivel glikémiás indexe jóval alacsonyabb a cukorénál, ezért cukorbetegek is fogyaszthatják, emellett a fogápolásban is egyre nagyobb szerepet kap. Amerikai fogorvosok már gyermekkortól a helyes fogápolási rutin részeként ajánlják, a fluorid mellett, a fogszuvasodás megelőzése érdekében. A sokrétű felhasználási lehetőségek és a fenti előnyök miatt a xilitet ma már széleskörben használják: fogkrémekben, cukorkákban, rágógumiban és cukormentes élelmiszerekben találkozhatunk vele. Míg a xilit emberi fogyasztása biztonságos – legfeljebb hasmenést okoz – addig a kutyák számára nagyon veszélyes. A kutyák anyagcseréje ugyanis különbözik az emberekétől, és míg a xilit fogyasztása sem vércukorszint-emelkedést sem inzulintermelést nem indít el az embernél, addig a kutyáknál a xilit gyorsan a véráramba jut és a hasnyálmirigyet inzulintermelésre készteti. 

A felszabaduló nagy mennyiségű inzulin a vércukorszint gyors süllyedését idézi elő (hypoglikémia). Az első tünetek a hányás, levertség, gyengeség, koordinációs zavarok, majd a kutya összeesik, rohamszerű állapot léphet fel. A tünetek jelentkezéséhez akár 10 perc is elég, de előfordul, hogy csak 12-24 órával a xilittel édesített élelmiszer fogyasztása után észlelhetőek az első jelek.

A macskák és más házi kedvencek kevésbé érzékenyek a xilitre mint a kutyák, bár vadászgörényeknél szintén vércukorszint-csökkenést és rohamokat okoz. 

Az Amerikai Egyesült Államokban eddig hivatalosan 31 xilitmérgezéses halálesetet jelentettek, a legtöbb esetben cukormentes rágógumi okozta a bajt.

Hogyan előzzük meg a xilitmérgezést?

  • Ellenőrizzük a termékek címkéjét, különösen az alacsony kalóriatartalmú és cukormentes ételekét. Ha egy termék xilitet tartalmaz, semmiképpen se adj belőle a kutyának!
  • Zárd el a xilittartalmú termékeket, nehogy a kutyád véletlenül hozzájuk férjen. 
  • Csak kutyafogkrémet használj a kutyád fogainak ápolására, soha ne használj normál vagy gyermekeknek szánt fogkrémet!
Bujdosó-Szalay Adél / kutyabarát.hu
Forrás: wikipedia, The Bark; képek: pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...