Saját KB bal
Saját KB jobb

Ez történik a forró autóban hagyott ebekkel

Állatvédelmi szervezetek felmérései szerint sajnos még mindig gyakoriak az olyan esetek, amikor a gondatlan gazdik a forró autóban hagyják kutyáikat, amíg például elintézik a bevásárlást. Nézzük, hogy pontosan mi is zajlik le ilyenkor a forró autóban!

Az esetek nagy többségében nem jár a motor, az ablakot azonban felhúzva hagyják, így nem jut be friss levegő az utastérbe. A kutyáknak nincs verejtékmirigyük, aminek szerepe a test hűtése volna, ezért más fajoknál sokkal gyorsabban kaphatnak hőgutát. Lihegés útján kerül friss, hűsítő levegő a tüdejükbe, számukra ez a folyamat felel a test „légkondicionálásáért”.

Átlagos testhőmérsékletük 38,5°C. Nyáron, amikor a kinti hőmérséklet meghaladja a 25 fokot, egy álló járműben percek leforgása alatt 41 fok fölé emelkedik. A lihegő kutya forró levegőt lélegez be, ezért a saját testhőmérséklete is rohamos növekedésnek indul.

Megbomlik a fehérjestruktúra, felgyorsul a lihegés, gyengülnek az érfalak. A vér sűrűsége nő, aminek eredményeként vérrögök képződnek. Megkezdődik azoknak a létfontosságú szerveknek a leállása, amelyek működéséhez friss oxigénre van szükség. Ilyenkor hasmenés, hányás tapasztalható.

Az agyat sem kerüli el a folyamat: a szerencsétlenül járt ebek agyvérzést kaphatnak vagy kómába eshetnek. Ezután jön az elkerülhetetlen…

Olyan napokon, amikor a hőmérséklet 30 fok fölé emelkedik, mindez 10 perc leforgása alatt lejátszódhat. Sajnos az sem segít a helyzeten, ha lehúzva hagyják az ablakot. TILOS könnyelműen az autóban hagyni a háziállatokat, ha nem tarthatnak a gazdival az üzletben, inkább hagyják otthon őket. Biztonságos körülmények között, friss vízzel a tálkájukban.

Elég csak arra gondolni, mennyire szörnyű elveszíteni őket, amikor természetes halált halnak. Milyen lehet azzal a tudattal élni, hogy a gazdi hibájából ért véget egy értékes élet, négylábú barátunk, hűséges társunk élete?!

 

Forrás: globalnews.ca
Kép: Pexels

Szerencsi Évi
(Kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...