Saját KB bal
Saját KB jobb
youtube

[VIDEÓ] A fogságból mentett elefántot 4 év után újraegyesítették családjával

Fantasztikus pillanatoknak lehetünk szemtanúi azon a videón, melyen egy kölyökként fogságba ejtett elefánt 4 év után újra találkozik az anyjával.

Az elefántok elképesztően összetett, intelligens és érzékeny állatok. Megélnek örömöt, szenvedést és alapvető fontosságú számukra a család. Szoros kötelékben élnek egymással, a szülők pedig példásan gondozzák, óvják és nevelik a kicsinyeiket.  A családi kötelék erősségét jól példázza, hogy amikor elpusztul egy elefánt a családtagjai először kétségbeesetten próbálják „felébreszteni” és ha ez nem sikerül, elkezdik etetni növényekkel végül pedig eltemetik ágakkal, levelekkel és gyászolják halottjukat. Bármennyire hihetetlen, ezek az állatok órákon keresztül virrasztanak halott családtagjaik mellett.  (Milyen nagyszerű lenne, ha a cirkuszba járó emberek például tisztában lennének többek között ilyen információkkal is.)

Ezek után nem nehéz elképzelni, hogy mekkora trauma éri őket, amikor egy bébi elefántot elszakítanak a családjától. Mind az anya, mind a kicsinye hihetetlen stresszen és szenvedésen mennek keresztül ilyenkor. A cirkuszi, mutatványos és turistalátványosságnak befogott elefántok nagy részét kölyökként ejtik foglyul, mert így egyszerűbb a csapda elkészítése, a befogott állat elszállítása és a betörése is.

Az alábbi videón azokat a perceket látjuk, amikor Zuki, az elefánt kölyök 4 év után újra egyesül a családjával, először találkozik és „beszél” az anyjával, Bua Jaan-nal.  Hogyan lehetséges mindez? Ma már szerencsére az elefántok mentésén túl több szervezet is foglalkozik azzal, hogy megtalálják eredeti környezetüket és visszahelyezzék őket a családjukba. Zuki és Bua Jaan találkozását az Elephants Asia Rescue and Survival Foundation  hozta tető alá, végig kísérve a visszahelyezés első reakcióit, a kommunikációt és a testbeszédet, mely egyértelműen bizonyítja, hogy nem csak felismerik egymást, de heves érzelmeket is kivált a viszontlátás öröme.

Nézzétek csak:

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: onegreenplanet.com, wikipedia

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...