Saját KB bal
Saját KB jobb

A beépített bútor új élete

Magyarországon az 1960-as években jelentek meg a panellakások, majd néhány év leforgása alatt gombamód szaporodtak el városainkban. Gyors és hatékony lakhatási megoldást kínáltak a városokba özönlő munkásoknak és családjaiknak. A rendszerváltásig épült lakótelepek és paneltömbök mind a mai napig meghatározzák városaink képét. Mostanra elmondhatjuk, hogy generációk nőttek fel panellakásban. A praktikusság nem csak az épületek kivitelezésében, hanem a lakások belső kialakításában is kulcsfontosságú volt. Viszonylag kis méretben kellett megfelelő mennyiségű lakószobát, konyhát és fürdőszobát kialakítani. A panellakások egyik jellegzetessége a pár négyzetméteres helyiségek és az ezzel járó, állandósult helyhiány. Ennek megoldására a tervezők a beépített bútorok, szekrények alkalmazást találták ki.

Helyhiány megoldva

Egy mai panellakás sokszor már nem emlékeztet az egykori szűkös, rossz elrendezésű lakásokra. A korszerű kivitelezésnek, a felújítási programoknak és a modern lakberendezésnek köszönhetően, a panellakás mára vonzó alternatíva, ha otthont választunk. A beépített konyhabútor és előszoba szekrény azonban mind a mai napig fellelhető számos panellakásban. A korszerűsítés mellett a jó helykihasználás is fontos, ezért hasznos a már meglévő beépített bútorok megtartása. Ezek azonban sokszor egyidősek a lakással, és nem csak a divat változott, hanem az idő is kikezdte ezeket a szinte örökre rögzített bútorokat.

Felújítás öntapadós fóliával

Egy beépített bútor megújítása egyszerűen és gyorsan elvégezhető öntapadós fólia használatával. Az öntapadós fólia többféle faerezetű mintázatban is elérhető, így a tapétázás után olyan lesz a bútorzat, mintha valóban fából készült volna. Akár egy régebbi konyhabútor, akár egy szekrény a kiszemelt darab, a fóliázási munka gyorsan, tisztán és néhány óra leforgása alatt elvégezhető. Külön kiemelendő, hogy ehhez a munkához nincs szükségünk szakemberre, saját magunk is könnyedén elvégezhetjük a tapéták felrakását. Amire viszont szükségünk lesz, az a kiválasztott d-c fix öntapadós fólia és a fóliázáshoz nélkülözhetetlen szike-simító szett. Rászánt idővel, kevés pénzből és némi kézügyességgel esztétikus és dekoratív eredményt érhetünk el!

Becsüld a régit!

Ha beépített bútorunk több évtizedes múltra tekint vissza, nem kell feltétlenül megszabadulni tőle, ha fel szeretnénk újítani otthonunkat. Egy masszív szekrényt, egy jó helykihasználású konyhabútort vétek eltávolítani, pusztán azért, mert már nem divatos vagy kissé megkopott a használatban. Ha úgy döntünk, hogy rászánjuk időnket, és saját magunk is bele merünk vágni egy kis felújításba, akkor nagy segítségünkre lehet az öntapadós fólia. Nem csak bútorainkat szépíthetjük meg, hanem ajtót, kádoldalt, de akár padlót is bevonhatunk vele. A hatás nem marad el, és már élvezhetjük is a saját kezünkkel megszépített otthonunkat.

 

(X)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...