Saját KB bal
Saját KB jobb

A kutyákon használt parazitaellenes szerek hatása a környezetre

Egy új tanulmány szerint a kutyákon használt bolha- és kullancsirtó szerek kimondottan veszélyesek az élővilágra, különösen a vízi élőlényekre.

Angliában, a Hampstead Heath park területén végzett kutatás kimutatta, hogy azokban a tavakban, ahol kutyák úszhatnak, két olyan peszticid is kimutatható, amelyek károsak az ízeltlábú élőlényekre. Ezek a vegyszerek – imidakloprid és fipronil – a bolhák és kullancsok ellen használt szerek, melyeket spot-on készítményekben és bolhanyakörvekben alkalmaznak. Noha ezek a vegyületek a világ nagy részén már be vannak tiltva a mezőgazdaságban, mivel mérgezőek a méhekre és más hasznos rovarokra, továbbra is széles körben használják háziállatokon.

A vegyszerek szennyező hatása

A kutatásban részt vevő tudósok igazolták, hogy a kutyák fürdetése, úsztatása során ezek a vegyszerek lemosódnak az állatok bundájáról, és szennyezik a tavakat. Az Imperial College London, a Sussexi Egyetem, a London School of Hygiene and Tropical Medicine, valamint a Royal Veterinary College közreműködésével végzett tanulmány rámutatott, hogy a vegyszerek veszélyes mértékben jelen vannak a kutyák által használt vízfelületeken. A kutatók három tavat vizsgáltak meg, ahol kutyák úszhatnak, és három másikat, ahol nem. Emellett hat olyan patakot is teszteltek, amelyek ezeket a tavakat táplálják. Az eredmények szerint a kutyák által használt tavakban az imidakloprid átlagos koncentrációja 309 ng/L (nanogramm literenként), míg a fipronilé 32 ng/L volt – mindkettő több mint húszszorosa annak a szintnek, amit károsnak tartanak az ízeltlábú élőlények számára.

Ezek a vegyszerek különösen károsak a rovarokra, akik fontos szerepet játszanak az ökoszisztémában. A Hampstead Heath területén élő rovarok nemcsak a víz tisztításában segítenek, hanem táplálékforrásként is szolgálnak madarak és denevérek számára. A kutatás során a vegyszereket nem észlelték azokban a tavakban, ahol nem úszhatnak kutyák, és a patakok vízelemzése sem mutatta ki más szennyező forrást, ami arra utal, hogy a kutyák az egyedüli forrásai a vegyi szennyezésnek.

Tudatosság és megelőzés

A kutatás során 101 kutyatulajdonost is megkérdeztek, akik rendszeresen látogatják a Hampstead Heath területét. Az eredmények szerint a megkérdezettek 86%-a nem volt tisztában a parazitaellenes szerek okozta környezeti károkkal, és 94%-uk elmondta, hogy fontosnak tartaná a természet védelmét a termékek kiválasztásakor. Dr. Tilly Collins, a kutatás egyik társszerzője, kiemelte, hogy a kutyák úszása jótékony hatással van az egészségükre, és az ilyen nyílt területeken való mozgás elősegíti a gazdák fittségét is. Ugyanakkor fontos, hogy a tulajdonosok pontosabb tájékoztatást kapjanak a vegyszerek használatának kockázatairól, hogy felelősségteljes döntéseket hozhassanak. A kutatás rávilágított arra is, hogy a vegyületek hosszabb ideig mosódnak le a kutyák bundájáról, mint ahogy azt a gyártók ajánlásai sugallják.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: sciencedaily

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...