Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Marce Sedelmayer on Unsplash

Ezért világít a kutyák szeme a sötétben

Valószínűleg már észrevetted, hogy ha egy kutyát éjszaka fényképeznek vagy sötétben megvilágítják, a szemei különleges, néha félelmetesnek is tűnő fényt bocsátanak ki.

Általában úgy mondjuk, hogy világít a szemük a sötétben. De mi okozza ezt a jelenséget? A válasz egy különleges anatómiai struktúrában rejlik, amelyet tapetum lucidumnak neveznek, és amelyet az emberek nem birtokolnak, de sok más gerinces állat igen.

A kutyák szemének anatómiai sajátosságai

A kutyák szeme sok szempontból hasonlít az emberekéhez, számos közös struktúrával rendelkeznek, mint például a pupilla, az írisz és a sclera (szemfehérje). A retina, amely a szem hátsó részén található, fotoreceptor sejteket tartalmaz, amelyek lehetővé teszik számunkra, hogy különböző fényviszonyok között lássunk. A fotoreceptorok két típusra oszlanak: csapok (a színek és a közepes-erős fény érzékeléséhez) és pálcikák (a mozgás és a gyenge fény érzékeléséhez).

A kutyák szeme többféle alkalmazkodást mutat, amely lehetővé teszi számukra, hogy viszonylag jól lássanak a sötétben. Ezek közé tartozik a nagyobb pupillaméret, amely több fényt enged be, valamint az a képesség, hogy a pupillát nagyobb mértékben tágítsák és szűkítsék, mint az emberek. Ezen kívül a kutyák szemében több pálcika található, és a pálcikák fotopigmentje, a rodopszin, érzékenyebb a fényre. Ez az alkalmazkodás azonban a látásélesség rovására megy.

A tapetum lucidum szerepe

A tapetum lucidum egy kristályos szerkezet, amely a retina mögött helyezkedik el, és az a szerepe, hogy a bejövő fényt visszaverje a retinára, így növelve a látáshoz szükséges fény energiájának mennyiségét. Olyan ez, mintha a retina egy második esélyt kapna a fény hasznosítására. Ez a struktúra különösen hasznos a gyenge fényviszonyok között, amikor az állatoknak még több fényt kell összegyűjteniük a látáshoz.

A tapetum lucidum fényvisszaverő képessége az oka annak, hogy a kutyák szemei sötétben „világítanak”. A kutyák szeme nem bocsát ki fényt, csak visszaveri a külső fényforrásból érkező fényt.

A különböző fajták és a tapetum lucidum hatása

A tapetum lucidum mérete és alakja változhat a különböző kutyafajták között, és még az állatok korával is változhat. Például a miniatűr schnauzerek szeme türkizkék fénnyel világít, míg a labrador retrievereknél inkább sárgás árnyalatot mutat. A kék szemű, fehér szőrű kutyák esetében a tapetum lucidum vöröses árnyalatot vehet fel, hasonlóan ahhoz, amilyen az emberek szeme a fotókon, amit vakuval készítenek a sötétben.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: dogster

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...