Saját KB bal
Saját KB jobb

5 jele annak, hogy a kutyád látása romlik

Az idő kutyáink felett sem múlik el nyomtalanul, ugyanúgy felfedezzük rajtuk az öregedés jeleit, mint magunkon. Az egyik ilyen tünet a látás romlása, melynek a figyelmes gazdi számára több jele is van. A moderndogmagazine.com most egy állatorvosok által összeállított cikket adott közre a témában, melynek segítségével megtanulhatjuk észrevenni azokat a bizonyos jeleket.

Mielőtt azonban rátérnénk az árulkodó jelekre, van néhány fontos dolog, amit nem árt tudni.

A kutya nem engedi, hogy tudjuk, mikor kezdi elveszíteni a látását, gyakran csak akkor veszi észre a gazdi, amikor már négylábú barátja tényleg alig lát. Azok a kutyák, akik már látásuk 80%-át elvesztették, még mindig könnyen becsapják gazdájukat és elhitetik vele, hogy semmi gond nincs. A legtöbb gazdi csak akkor veszi észre, hogy kutyája szinte már teljesen vak, amikor látásának utolsó 20%-át kezdi elveszíteni mindkét szemére. Ekkor azonban már a látásvesztés nagyon előrehaladott állapotban van, és azonnal orvoshoz kell fordulni.

A másik zavaró tényező a halláskárosodás. A gyengénlátó kutya, akinek azonban a hallásával nincs gond, gyakran becsapja a gazdáját, hogy ő még jól lát, de amikor már a hallása is kezd elromlani, úgy tűnik, hogy kutyánk sokkal vaksibb lett, mint korábban volt. Ez a jelenség, azaz a számunkra „hirtelen fellépő vakság” akkor is könnyen előfordulhat, ha a kutyának valamiféle fájdalma van. A krónikus izületi fájdalom vagy hátfájás is könnyen elvonja a kutya figyelmét a látásról, ezért gyakrabban vétenek vizuális hibákat.

Azt is szem előtt kell tartani, hogy gyakran az agyunkkal látunk és nem a szemünkkel, azaz a szem összegyűjti a vizuális információkat, de azokat az agy „dekódolja” és értelmezi. Az idős gyengénlátó kutyák akkor sem tudják használni látásukat, ha valamilyen agyi betegég által okozott szindróma lép fel és kognitív hanyatlás következik be, ami kihat mindennapi életükre.


veterinarypracticenews.com

Ha a kutya az egyik szemére teljesen megvakult, a másik szemével viszont abszolút jól lát, akkor nagyon nehéz meghatározni, hogy az ebnek látásproblémája van, mivel a látó szem nagyon jól kompenzál. Sok gazdi megdöbben, amikor szembesül azzal, hogy kutyája egyik szemére vak, de az esetek nagy részében ez a szem már régóta nem lát.

A vak vagy gyengénlátó kutyák könnyen félre tudják vezetni gazdáikat, főleg ha látásukat fokozatosan vesztik el. Könnyen memorizálják a bútorok helyét a házban, pontosan tudják, hogy melyik tárgy hol található, és kikerülik őket.

Ha két kutyád van, akik közül az egyik vak vagy gyengénlátó, akkor a jól látó kutya gyakran viselkedik vakvezetőként. Ez könnyen megnyugtathatja a gazdit, hogy kutyája lát, holott csak a másik kutya által adott jeleket követi.

A cukorbeteg kutyáknál nagyon magas a kockázata annak, hogy mindkét szemükön egyszerre alakul ki szürkehályog, melynek következtében nagyon gyorsan elveszíthetik látásukat (sok esetben akár egyetlen éjszaka alatt). Ez a cukorbetegség kialakulása után gyakran az első kilenc hónapon belül megtörténik. Ha a cukorbeteg kutyád még lát, fontos, hogy az orvossal egyeztetve mielőbb kezdj el adni neki olyan szert, ami segít minél tovább megőrizni a látását és megelőzni a szürkehályog kialakulását. Fontos az is, hogy figyelemmel kísérd cukorbeteg kutyád látásának alakulását.


vernonhillsah.blogspot.com

A progresszív látásromlás jelei:

1. Amikor a kutyának dobsz egy játékot vagy jutalomfalatot, nem látja azt. A perifériális látást úgy tudod tesztelni, hogy a játékot vagy a falatkát nagyon jobb-, illetve bal oldalra dobod, és megfigyeled, hogyan veszi észre, hogy ott van.

2. Kutyád egyre inkább vonakodik attól, hogy fel- vagy leugorjon az ágyról. Különösen félhomályban bizonytalan a lépcsőn, vagy nem szívesen megy ki a kertbe, ha sötét van. A farkasvakság (időskori retina degeneráció) minden idős kutyánál bekövetkezik előbb-utóbb, de látáskiegészítő szerekkel ez az idő kitolható.

3. Kutyád beleütközik a nem megszokott helyen lévő bútorokba (például egy kihúzott székbe), járása tétova, vagy egy ismeretlen helyen nekimegy a bútoroknak.

4. Kutyád nem hajlandó be- vagy kiugrani az autóból, bár megjegyezendő, hogy ebben ízületi betegség is szerepet játszhat.

5. Úgy látod, hogy a kutyádat az erős napfény elvakítja. Ha a kutyának súlyos szürkehályoga van, akkor nagyon erős fénynél, mint például a napfény, a látása sokkal rosszabb.


merckvetmanual.com

 

(Kutyabarát.hu)

forrás:moderndogmagazine.com
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...