Saját KB bal
Saját KB jobb

Terápiás kutya segíti az amerikai tornászok olimpiai felkészülését

Javában zajlanak az Egyesült Államok olimpiai tornászcsapatának válogatóversenyei. A verseny hatalmas, és a sportolók évek óta erre a pillanatra készülnek. A válogatók nem csak fizikailag, hanem érzelmileg is rendkívül megterhelők, ezért minden segítség elkel. Beacon, a négyéves Golden Retriever, az USA tornászcsapatának első hivatalos terápiás kutyája. Ő nyújt érzelmi támogatást a világelső csapat tagjainak a versenyek és válogatók alkalmával.

A versenysportolók mentális egészsége 2021-ben került a címlapokra, amikor Simone Biles érzelmi kimerültség miatt visszalépett a tokiói olimpiától. A világelső tornász már addig is hatalmas teljesítményt tett le az asztalra, és valószínűleg, az ennek kapcsán tapasztalt nyomás okozott nála lelki blokkokat. Mivel ez volt az egyik első olyan eset, amikor egy sztársportoló nem fizikai, hanem mentális egészsége miatt lépett vissza, Simone Biles esete felhívta a figyelmet a sportolók mentális edzésének szükségességére is. Biles azóta visszatért, és az amerikai válogatón megnyerte az egyéni összetettet. Jó esélyekkel indul tehát, hogy az olimpián újabb címeket zsebeljen be.

Egy kutya jelenléte csodákra képes a szorongással és depresszióval küzdő emberek számára. A kutyával való interakció bizonyítottan csökkenti a vérnyomást, korlátozza a kortizol nevű stresszhormon felszabadulását, és növeli az oxitocin nevű „boldogság-hormon” termelését. Valamint, csökkenti a magányosság érzését is.

Az alábbi videón látható, hogy a „legügyesebb fiú”, Beacon, hogyan segít az olimpiai válogatón:

A támogatás és a vigasztalás nagyon értékes egy kiélezett versenyhelyzetben. A fiatal versenyzők nagyon sok mindet feláldoztak, hogy ott lehessenek egy komoly versenyen. Ugyanakkor, a kiélezett helyzet és az, hogy távol vannak az otthonuktól, a barátaiktól és a családjuktól, megviseli őket lelkileg. Ilyenkor egy kutya szeretete, törődése felbecsülhetetlen.

Beacon jelenléte egyike azoknak az intézkedésnek, amelyeket az USA olimpiai tornászainak lelki egészsége érdekében nemrég bevezettek. A versenyzők rendszeresen beszélgethetnek sportpszichológusokkal, és részt vehetnek motivációs előadók által tartott lelkesítő beszélgetéseken is. A válogatók során Beacon fontos szerepet játszik. Egész napokat tölt a tornászok mellett, és odamegy azokhoz, akiknek egy kis vigaszra vagy megnyugtatásra van szükségük. Beacont megérzi, mikor van rá szükség, de a sportolók is odahívhatják magukhoz. A sportolókhoz nehéz pillanatokban viszik oda, például, ha sérülést szenvednek, vagy megtudják, hogy nem kerültek be a végleges olimpiai csapatba.

A sportolók nagyra értékelték a jelenlétét. „Úgy érzem, hogy ő valahogy kizárja a valóságot, és néha ez jót tesz nekünk, hogy ne gondoljuk túl a dolgokat.” – mondta a The Times-nak Shilese Jones, aki az utóbbi időben több sérülést is elszenvedett. „Eltereli a figyelmemet a fájdalom valóságáról.”


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thewildest.com/dog-lifestyle/beacon-therapy-dog-news?utm_source=instagram&utm_medium=social-organic&utm_campaign=linkinbio&utm_content=www.instagram.com/p/C85L8bBt396; Kép: Photo by Svetozar Milashevich: https://www.pexels.com/photo/adult-golden-retriever-close-up-photography-1490908/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...