Saját KB bal
Saját KB jobb

Nyári veszély lexikon – hogy ne az állatorvosi rendelőben töltsük a nyarat – 2. rész

Végre, hivatalosan is itt a nyár. Már nem csak az időjárás terén érezzük, de a naptár is júniust mutat. Hamarosan kitör a vakáció, jön a nyaralás, rengeteg program vár minket. Cikkünknek nem az a célja, hogy mindezektől elvegye az Olvasók kedvét. Mi, és a kutyáink sem fogunk kimaradni a nyári élményekből. Ugyanakkor, sokszor saját tapasztalatból is tudjuk, hogy ezek néha rosszul is elsülhetnek. Sokszor olyan dolgokból alakul ki vészhelyzet, amit nem is sejtettünk volna. „Ha ezt tudtam volna!” Ezért összegyűjtöttük a leggyakoribb veszélyeket, könnyen áttekinthető lexikon formában, hogy a gazdik felkészülten és előrelátóan vághassanak bele a jobbnál jobb kutyás nyári kalandokba.

A lexikon első részében az allergia, az aszfalt és beton, illetve a botanika témakörök veszélyeit vettük sorba.
Kánikula

Ez talán nem is kérdés. A hőség sokkal veszélyesebb a kutyákra, mint az emberekre. Nekik nincsenek verejtékmirigyeik, mint az embereknek, ezért nehezebben tudják levezetni a hőt. Könnyebben túlhevülnek.

Figyeljünk az olyan jelekre, mint a megnövekedett pulzusszám, nyáladzás, túlzott zihálás vagy légzési nehézség, enyhe gyengeség és rohamok. A hőguta egyéb jelei közé tartozik az élénkpiros íny, a hányás és az összeesés. E jelek bármelyike azt jelenti, hogy azonnal állatorvoshoz kell fordulni. Ne hagyjuk, hogy kutyánk egész nap a napon legyen, vagy a meleg lakásban tartózkodjon. Ha egy meleg nyári nap után a kutya bármilyen tünetet produkál, azt kezeljük vészhelyzetként, és azonnal irány az állatorvos.

A hőség különösen veszélyes a „nyomott arcú” kutyákra (brachycephaliás fajták), ilyenek például a francia buldogok, mopszok vagy shih-tzuk számára. Ezek a fajták a legtöbb kutyánál nehezebben lihegnek, ezért fokozott óvatossággal kell figyelni a hőguta jeleit.

Természetesen, nyáron, a parkoló autóban semmilyen fajtájú kutyát nem szabad még percekre sem magára hagyni. Ha a kutyánkon hőguta jeleit látjuk, azonnal kezdjük meg a hűtését, és induljunk az állatorvoshoz!

Tipp: A kutyás strandokon nem mindig van elég árnyékos hely. Vigyünk magunkkal sátrat vagy napernyőt, hogy kedvencünk számára biztosítani tudjuk az árnyékban pihenés lehetőségét. Mindig vigyünk magunkkal friss, tiszta ivóvizet, amiből rendszeresen itassuk meg kutyánkat!

Kullancsok

A kullancsok komoly veszélyt jelentenek emberre és kutyára egyaránt. Az olyan, potenciálisan halálos betegségek, mint a Lyme-kór, a babesiosis és a kullancs encephalitis évente sok-sok kutya halálát okozzák. Pedig ezek mindegyike egyszerűen megelőzhető. Gyakori tévhit, hogy a kullancsok ellen csak a csapadékos évszakokban, tavasszal és nyáron kell védekezni. Ez régen valóban így volt, de ma már, az éghajlatváltozás miatt egész évben szükséges a folyamatos védekezés. Rengeteg féle gyógyszeres készítmény közül választhatunk. Ezeket, szükség esetén természetes anyagú riasztó olajokkal vagy ultrahangos riasztó készülékkel is kiegészíthetjük.

Tipp: A készítmények rendszeres adagolása kulcsfontosságú a védettség biztosítása érdekében. Írjuk be előre a naptárunkba, hogy mikor esedékesek a kezelések, akár egy évre előre! Így biztosan nem feledkezünk meg róla, és biztosítjuk kutyánk számára a megfelelő védettséget.

Tengerpart

Ma már nem ritka, hogy kutyánk is elkísér minket a tengerparti nyaralásra. Ez tényleg hatalmas élmény! Pedig a tengerparton mind a szárazföld, mind a víz kihívást jelenthet a kutyus számára. Elsősorban arra kell figyelni, hogy se a sós vizet, se a homokot ne nyelje le az eb. A sós víz mérgezést okozhat a túl magas sótartalma miatt, ami életveszélyes állapot. A medencék klóros vize a bőrt, a gyomrot és a nyelőcsövet irritálja, ezért rosszul érezhetik magukat tőle a kutyák, de nem mérgező. Ha a kutyánk egy tengerparton töltött nap után hány, a hőguta mellett a sósvíz-mérgezést is számításba kell venni. Mindkét esetben azonnali állatorvosi ellátásra lesz szükség.

A homok majdnem olyan veszélyes, mint a sós víz. A homokot leginkább labdázás közben nyelik le a kutyák. A nedves labdára rátapad, és amikor a kutya a szájába veszi, le is nyel a homokból egy adagot. Jobb az elővigyázatosság, és a homok helyett inkább a fűben labdázzunk.

Még a leglazulósabb nyári napokon is figyeljünk kutyánk biztonságára. Néhány minimális óvintézkedés betartásával és alapvető odafigyeléssel a legtöbb lexikon bejegyzésben foglalt baj elkerülhető. Bízunk benne, hogy minden Olvasónk sok szuper kutyás élménnyel gazdagodik a nyáron!


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thewildest.com/dog-health/dog-summer-safety-hazards?utm_source=instagram&utm_medium=social-organic&utm_campaign=linkinbio&utm_content=www.instagram.com/p/C7zHKhYRqSS; Kép: Photo by Ion Ceban @ionelceban: https://www.pexels.com/photo/black-chihuahua-walking-on-seashore-2877832/; Photo by Dominika Roseclay: https://www.pexels.com/photo/white-dog-on-shore-2112010/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...