Saját KB bal
Saját KB jobb

Alkohol és a kutyák – milyen veszélyeket rejthet egy asztalon felejtett sör?

Gyakori kérdés, főleg egy közös sütögetés vagy meccsnézés közben, hogy vajon az kutya is ihat-e egy kevés sört, fröccsöt? Fontos leszögeznünk, hogy erre a válasz katergorikus NEM. A kutyák semmilyen alkohol típust nem fogyaszthatnak biztonságosan. Ezért fontos, hogy figyeljünk oda, ha kutyánk mellett alkoholt fogyasztunk. Mivel már kis mennyiség is veszélyes lehet, egy asztalon felejtett sör akár komoly problémát is okozhat.

A kutyák nem képesek az alkohol metabolizálására, ezért az alkohol különböző formáit tartalmazó italok, élelmiszerek vagy háztartási termékek egészségtelenek és mérgezőek lehetnek számukra. Az alkohol letargiát, légzési nehézséget és kihűlést okozhat a kutyáknál.

Tartsuk távol kutyákat az olyan alkoholos italoktól, mint a sör, a bor, a tömény szeszes italok. Valamint az olyan élelmiszerektől, amelyek alkoholt tartalmaznak, vagy alkoholosan erjednek. Figyeljünk az alkoholtartalmú háztartási termékek, például a kézfertőtlenítők, fertőtlenítő spray-k, tisztítószerek biztonságos tárolására. Az alkoholtartalom mellett egyes termékek mérgező vegyi anyagokat is tartalmaznak. Egyes alkoholos italok és élelmiszerek például xilitet, a kutyák számára mérgező édesítőszert tartalmaznak.

Az alkohol 4 veszélye a kutyák számára

Kis mennyiségű alkohol is veszélyes lehet a kutyák egészségére. Az enyhe és súlyos esetekben a káros hatások közé tartozhatnak:

1. Központi idegrendszeri károsodás: Az alkohol az emberekhez hasonlóan hathat a kutyákra is. Lelassítja és károsítja a központi idegrendszert, rossz koordinációt és letargiát okoz. Ezek a hatások a kutyák esetében sokkal súlyosabbak lesznek, még kis mennyiségű alkohol fogyasztása után is.

2. Anyagcsere-acidózis: Az alkohol a kutyáknál életveszélyes állapotot, úgynevezett metabolikus acidózist idézhet elő. Ez a savszint gyors emelkedésének számos káros hatása van. Például a légzés összeomlása,  hipotermia, veszélyesen alacsony pulzusszám és vérnyomás, valamint szívroham.

3. Hipoglikémia: Az alkoholfogyasztás túlzottan alacsony vércukorszintet eredményezhet. A hipoglikémia letargia, gyengeség és rohamok formájában jelentkezhet.

4. Gyomor-bélrendszeri zavarok: Az alkohol szinte azonnal képes irritálni a kutya gyomor-bél traktusának falát. Ez nyáladzáshoz és gyomorpanaszokhoz vezethet, beleértve a hányást és a hasmenést.

Mi a teendő, ha a kutya alkoholt iszik?

Már kis mennyiségű alkoholfogyasztás is komoly kockázatot jelenthet a kutyánk számára. Ha kutyánk véletlenül alkoholt fogyasztott, mielőbb forduljunk állatorvoshoz! Ha a kutya az alkoholmérgezés tüneteit mutatja, szintén irány az állatorvosi rendelő.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.masterclass.com/articles/can-dogs-drink-alcohol; Kép: Photo by Helena Lopes: https://www.pexels.com/photo/group-of-people-sitting-on-white-mat-on-grass-field-745045/;
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...