Saját KB bal
Saját KB jobb
Michael Bußmann képe a Pixabay -en.

Mit jelent a kutyáknál a „cápafog” és miért kell rá figyelni?

Egy új kutatás szerint a kutyák legalább 7 százalékát érinti a „cápafog” betegség, melynek következtében egy ínyvonalon két fogsor alakul ki.

A „cápafog” akkor alakul ki egy kutyánál, amikor a tejfogakat nem hullajtja el a megfelelő időben. Ezek a fogak megmaradnak az ínyvonalon, a csontfogak viszont már elkezdenek kinőni. Így a kutya ínyvonalán két fogsor alakul ki. A jelenség komoly fogászati komplikációhoz vezethet. Amellett, hogy a kutya harapása rosszul rögzülhet, különböző paradontális megbetegedésekre is hajlamosabb lesz. Például akár súlyos ínygyulladás vagy fokozott vérzés is kialakulhat.

Bizonyos kutyafajták hajlamosabbak rá

A leicestershire-i Waltham Petcare Science Institute kutatója, Corrin Wallis által vezetett tanulmány pontosan meghatározta azokat a kutyafajtákat, amelyeknél a legnagyobb a „cápafogak” kialakulásának kockázata. A lista élén a yorkshire terrier áll, 25,1 százalékos valószínűséggel. Őt szorosan követi a toy uszkár és a máltai selyemkutya. Mindkét fajtánál 14,8 százalék a kockázat. A csivaváknak 13,2 százalék az esélyük cápafogak kialakulására.  A tanulmányban igencsak feltűnő az a tendencia, hogy a kisebb fajta kutyák jóval hajlamosabbak erre a betegségre. A pomerániaiak, a shih tzuk, a tacskók, a papillonok, a mini pincserek, a mini schnauzerek, a mopszok és a brüsszeli griffonok szintén magasabb kockázatnak vannak kitéve. Ezzel szemben a nagyobb fajták, például az agarak, a rodéziai ridgebackek, a nagy dán dogok, az angol bulldogok és a boxerek jelentősen alacsonyabb előfordulási gyakoriságot mutattak.

Az átfogó tanulmány öt év alatt 2,8 millió kutya orvosi adatait elemezte. A statisztikák szerint a cápafog a kutyák nagyjából 7 százalékát érintette. Az előfordulás valószínűsége a testméret növekedésével csökken. Az extra kisméretű kutyák 15 százaléka volt érintett, míg a 15 kg-nál nehezebb kutyák kevesebb, mint 1 százalékánál fordult elő a betegség. Ez arra utal, hogy a kisebb fajták fogékonysága mögött genetikai ok állhat. Fontos tudni, hogy a cápafog jelenség korai felfedezése és kezelése nagyban csökkentheti a lehetséges egészségügyi következményeket. Érdemes tehát a genetikailag érintett fajtákat már kölyökkorban fogászati szűrővizsgálatra vinni.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: DogTime

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...