Saját KB bal
Saját KB jobb

Ígéretes eredmények a rákellenes vakcina kutatásában

A rák olyan rémálom, amelyet minden eszközzel szeretnénk elkerülni. Sajnos, a rákos megbetegedések nagyon gyakoriak, és sok esetben nem áll rendelkezésre megfelelő kezelés. Az Amerikai Állatorvosok Szövetsége szerint a 10 évesnél idősebb kutyák körülbelül felénél alakul ki rák. A fajtatiszta kutyák esetében a kockázat még magasabb. Egy új vakcina azonban ígéretes eredményeket mutat. Az hatóanyag nem a rákos megbetegedés kezelését, hanem megelőzését célozza meg.

Dr. Stephen A. Johnston, a The Biodesign Institute orvostudományi innovációs központ igazgatója és az Arizonai Állami Egyetem élettudományi karának professzora. Dr. Johnston több, mint egy évtizede kezdett el dolgozni a vakcinán, majd 2018-ban 6,4 millió dolláros támogatást nyert el, amelynek segítségével megkezdhette a tesztelést. A projekt keretében elindult Vaccination Against Canine Cancer Study (VACCS-tanulmány), egy ötéves vizsgálat, amely jelenleg is folyamatban van. Ez a kutyák rákos megbetegedéseivel kapcsolatos eddigi legnagyobb klinikai kísérlet.

A vakcina megelőző jellegű. A rák gyógyítása helyett inkább a daganat kialakulásának megelőzését célozza.

A kutatók és a támogatást megítélő szervezet szerint a megelőző vakcina gyakorlati haszna felülmúlja a gyógyító készítményekét. Úgy vélik, hogy a vakcina szélesebb körben is elérhető lenne, illetve alacsonyabb árának köszönhetően több gazdinak nyújtana lehetőséget. Továbbá, egy hatékony vakcina több évtizedes egészséges életet biztosíthat. Ezzel szemben a jelenlegi rákterápiák gyakran csak néhány hónappal vagy évvel hosszabbítják meg az életet.

A vizsgálatban egészséges, családban élő kutyák vesznek részt. Nekik fél évente egészségügyi vizgsálaton kell részt venniük. A kutyák egy része a valódi vakcinát, míg mások placebót kapnak. A placebót kapó kutyáknál a tipikus arányban várható a rákos megbetegedések kialakulása. A vakcinát kapott kutyák csoportjában pedig statisztikailag szignifikánsan kevesebb kutya megbetegedését várják a fejlesztők. A vizsgálatban részt vevő kutyák esetleges rákos megbetegedésének költségét a kutatási projekt fizeti.

Az első eredmények ígéretesek. A beoltott kutyák mintegy 65 százalékánál mutatják a daganatok számának csökkent a daganatok előfordulása.

A kutatók eredetileg nyolcféle ráktípus megelőzését tűzték ki célul, de az eredmények nem mind a nyolcnál mutattak csökkenést. A hízósejtes daganatok és a mellékvese tumorok csökkentek, de a hemangiosarcoma például nem. Dr. Johnston bízik abban, hogy az teszt eredményeit felhasználva fejleszteni tudják a vakcina összetételét, és így szélesebb spektrumon is eredményes lesz.

A vakcinának még meg kell kapnia az USDA jóváhagyását, mielőtt a nyilvánosság számára elérhetővé válna. A kutatók bíznak abban, hogy ez hamarosan megtörténik, és egy olyan megelőző kezelés válik elérhetővé, amit a gazdik megengedhetnek maguknak. Dr. Johnston emellett reméli, hogy ez a kutatás eredményei az emberi rákos megbetegedések megelőzésére is hatással lesznek. A kutyák számos rákos megbetegedése nagyon hasonló az emberi rákokhoz, és az immunrendszerünk is hasonlóan reagál. A kutyák daganatai azonban sokkal gyorsabban fejlődnek, mint az emberi daganatok.

Ez a vakcina tesztelése kapcsán a gyakorlatban azt jelenti, hogy a vakcinát sokkal rövidebb idő alatt lehet tesztelni. Dr. Johnston becslése szerint a hatékonyságát legfeljebb öt év alatt lehet mérni, míg az embereknél 15-20 évbe telne.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thewildest.com/dog-health/dog-cancer-vaccine-news; Kép: Photo by Samson Katt: https://www.pexels.com/photo/woman-cuddling-dog-while-standing-near-window-5257595/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...