Saját KB bal
Saját KB jobb

Orrhosszal tovább élnek: egy tanulmány szerint, a kistestű és hosszú orrú kutyák élnek a legtovább

Ha megkérdezzük az embereket, hogy szerintük várhatóan meddig élhet egy kutya, a válaszok széles skáláját kapjuk. A kutya mint faj, ebben a tekintetben sem homogén. Vannak fajták, amelyek képviselői 15 éves korban reménykedhetnek, mások szerencsések, ha nyolc évig élnek. Kiderült azonban, hogy vannak olyan tulajdonságok, amelyek alapján jobban megtippelhetjük, milyen hosszú élet várhat kedvencünkre.

Egy új tanulmányban a kutatók 155 különböző fajtába tartozó, közel 600 000 egyed adatait elemezték. Ekkora adatmennyiséget elemezve már rábukkanhatunk olyan tendenciákra, amelyek érdekesek lehetnek. A vizsgálat eredményei alapján úgy tűnik, hogy a kis termetű, hosszú orrú kutyák azok, amelyek a legnagyobb valószínűséggel élnek hosszabb életet.

Köztudott, hogy a kistestű kutyák általában tovább élnek, mint a nagyobb testűek. Bár, ez sem teljesen egyértelmű: a kutyák esetében vannak kivételek. Léteznek kifejezetten hosszú életű, nagytestű fajták, míg sajnos, a kistestűek között is vannak rövid életűek. Tehát, az élettartam nem csak a testmérettől függ.

Általában igaz, hogy minél nagyobb egy állat az azonos faj többi tagjához képest, annál rövidebb az élettartama. A kistestű kutyafajták, mint például a shih tzu, a csivava, a tacskó és a toy uszkár, gyakran a tizenéves vagy akár a húszas éveik elejéig is élhetnek. Az óriás fajták, például a masztiffok, a dán dogok, bernáthegyik vagy a pireneusi juhászkutyák átlagos élettartama hat és tizenkét év között van. Azért ez hatalmas szórás. Főleg, ha számításba vesszük, hogy a kicsinek nem mondható kaukázusi juhászkutyák átlagosan 15,4 évig élnek, míg a francia bulldogok várható élettartama az egyik legalacsonyabb.

Az új tanulmány eredményei szerint a kistestű kutyák átlagosan 12,7 évig, míg a nagytestűek 11,9 évig élnek.

Ugyanakkor, úgy tűnik, hogy a testméret mellett az orrhossz is fontos tényező a várható élettartam szempontjából. Az eredmények szerint azok a kutyák rendelkeznek a legjobb esélyekkel, amelyek kicsik és hosszú orrúak. Például a tacskók és a whippetek átlagosan 13,3 évig élnek. Ezzel szemben a nagytestű és lapos orrú kutyák, például a boxerek és a bullmasztiffok átlagosan 10,7 évig.

Fontos megjegyezni, hogy a kutatás az Egyesült Királyság kutyapopulációjára nézve tekinthető reprezentatívnak. A kutyák várható élettartamát jelentősen befolyásolja a tenyésztési gyakorlat is. Ugyanakkor, a táplálás, a testmozgás, a kutya szükségleteinek megfelelő életmód is hatással van az élettartamra és az életminőségre. Emellett, ez a tanulmány csak a fajtatiszta kutyákat elemezte, fajták szerinti bontásban. A keverék kutyákat mérettől és jellegtől függően egyetlen kategóriába sorolták. Ezért az adatok esetükben gyakorlatilag használhatatlanok.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thewildest.com/dog-health/which-dogs-live-longest-news; Kép: Photo by Pavel Danilyuk: https://www.pexels.com/photo/brown-dog-on-the-chair-7055637/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...