Saját KB bal
Saját KB jobb

Veszélyes TikTok trendre figyelmeztet az állatorvos

Dr. Anna Foreman, az Everypaw Pet Insurance állatorvosa nyilvánosan szólalt fel egy, a TikTok-on terjedő trend ellen. A vírusként terjedő videóban a kutyák rossz lehelete elleni mentolos cukorkákat ajánlanak. Sok butaságot láttunk már, mint például a jégen csúszkáló kutyákat, akik annyira cukik… Aztán a szalagszakadás és az ízületi sérülések persze már nem szerepelnek a videókban. A mentolos cukorka is egyértelműen a butaság példája. Az állatorvos szerint nemcsak hatástalan, de veszélyes is!

A videóban egy házilag készített, kutyáknak szánt mentolos cukorka elkészítését mutatják be. De ennek a receptnek egyik összetevője sem segíti a kutya fogainak tisztítását. Ezért nem is hatásosak a szájszag ellen, legfeljebb ideiglenesen elfedik azt.

A rossz lehelet esetében ugyanis nem felületi kezelésre, hanem a probléma megoldására van szükség. És mivel a szájszagot okozhatja a fogak elhanyagolt állapota, fogíny sorvadás, de akár emésztőrendszeri panasz vagy gyulladás is.

Szóval egy mentolos cukorkától nem fog elmúlni. Ahogy az emberek esetében is a minimum a fogmosás, ha rossz leheletről van szó.

Ráadásul, a TikTok-on népszerű kutyacukorka videóban bemutatott kész termék egyik összetevője sem igazán vonzó a kutyák számára. Másrészt, nem tudom, hogy az ötletgazda próbált-e már egy kutyát cukorka szopogatásra rávenni, de ez sem tűnik éppen egyszerűnek. Az ugye az ötlet, hogy a rágógumihoz vagy cukorkához hasonlóan hosszabb ideig kellene a kutyának a szájában tartania a nasit… Hát, sok szerencsét. A legtöbb kutya nagyjából egyben lenyeli, ami még fulladást is okozhat, de ha nem, akkor sincs esély arra, hogy kifejtse szájillatosító hatását.

Ha zavar a kutyánk rossz lehelete, figyeljünk oda a szájhigiéniájára. A rendszeres fogtisztítás és az állatorvosi fogászati ellenőrzés az alap. Ha makacsabb a helyzet, akkor érdemes lehet a táplálkozás felől közelíteni.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://dogstodaymagazine.co.uk/2024/01/04/vet-warning-tiktok-hack-dog-breath/ Kép: Photo by Blue Bird: https://www.pexels.com/photo/crop-owner-showing-teeth-of-purebred-dog-outdoors-7210337/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...