Saját KB bal
Saját KB jobb
Светлана Бердник képe a Pixabay -en.

Több száz kutya menekült el idén is szilveszterkor

A szilveszteri petárdák és tűzijátékok miatt idén is több száz kutya menekült el otthonából. Az állatmentők megállás nélkül dolgoztak.

A szilveszteri petárdázást és tűzijátékot idén is rengeteg kutya és gazdi rettegte végig. Annak ellenére, hogy már jóval az esemény előtt minden lehetséges platformon felhívják a figyelmet állatvédők a szilveszter veszélyeire, még mindig rengeteg kutya menekül el félelmében. Sajnos sokan közülük nem is kerülnek haza. Bár a mikrochip kötelező, az RTL Híradója által megkérdezett állatvédő szervezetek szerint több olyan kutyát is találnak, akiben nincs azonosító chip. Az is gyakran előfordul, hogy a chip-hez nem megfelelő adatok, vagy egyáltalán semmilyen adat nincs regisztrálva. A hazajuttatás így szinte lehetetlen, de biztosan sokkal tovább tart.

Sokan a közösségi médiában keresik elveszett kedvencünket. A Szilveszteri Állatmentő Ügyelet az ország legnagyobb, kimondottan szilveszteri állatmentő csapata ma már országosan kiépült önkéntes hálózattal rendelkezik. Csak hozzájuk 400 bejelentés érkezett elszökött, elveszett állatokról hétfő délutánig. Facebook oldalukon nyomon követhető, hogy hányan kerültek haza, hányan nem kerültek elő és kiknek érkezett későn a segítség. A pánikszerűen menekülő kutyákat gyakran éri halálos baleset.  Debreceni állatvédők olyan kölyköket is találtak, akiket valószínűleg egy kóbor kutya hagyott hátra menekülés közben.

Az RTL Híradójának nyilatkozó állatorvos szerint a tűzijáték és petárdák által okozott sokkhatás órákkal, akár napokkal később is jelentkezhet. Ilyenkor gyakran orvosi ellátás, gyógyszeres kezelés is szükséges. Súlyos esetben akár infúziós kezelésre is szorulhat egy sokkos állapotban lévő kutya.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: RTL Híradó

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...