Saját KB bal
Saját KB jobb

Mikulásvirág – mérgező a kutyák számára?

A mikulásvirág ugyanolyan jele a karácsonyi időszak kezdetének, mint Mariah Carey hangjának felcsendülése a rádiókban. A mikulásvirág színes, szép, szinte bárhol beszerezhető, és népszerű ajándék is. Kevés olyan otthont találunk december környékén, ahol ne pompázna legalább egy ebből a dekoratív növényből. Kutyásként azonban nem árt, ha óvatosak vagyunk vele.

A mikulásvirág elméletileg a kutyák számára mérgező növénynek számít. Ugyanakkor, nem kell azonnal megszabadulnunk tőlük, mivel az általuk okozott tünetek enyhék. Azért ha kölyökkutyánk van, helyezzük olyan helyre, ahol a szertelen levél csócsáló kisördög nem férhet hozzá.

Miért veszélyes a mikulásvirág a kutyák számára?

A mikulásvirág olyan nedvet tartalmaz, amely bőr- és nyálkahártya irritációt okozhat, illetve, lenyelés esetén emésztőrendszeri panaszokat. A növény egyébként a Mexikóban őshonos Euphorbia család tagja, színes levelei miatt rendkívül népszerű szobanövény. Különösen azért, mert azon kevés növény közé tartozik, amelyek a télen virágoznak.

A növény nedve egy, a terpentinnel távoli rokonságban lévő észtervegyületet, illetve szaponint tartalmaz. A szaponin például a mosódió „hatóanyaga” is, de a szappan is erről az anyagról kapta a nevét. Ezek a vegyületek a bőrrel vagy nyálkahártyával érintkezve nagyon irritáló hatásúak. Az érintkezés bőrkiütéshez, valamint lenyelés esetén a szájban és az emésztőrendszerben jelentkező gyulladáshoz vezethet. Ez meglehetősen kellemetlen, ezért, ha kedvencünk szereti a szobanövények leveleit rágcsálni, vagy tépdesni, akkor tegyük a mikulásvirágot magasabb polcra.

Ha mégis megtörténik a baj, a tünetek általában maguktól enyhülnek. Ha az irritáció súlyos, hányást, erős hasmenést vagy fokozott tüneteket tapasztalunk, forduljunk mielőbb állatorvoshoz.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thewildest.com/dog-health/are-poinsettias-toxic-for-dogs; Kép: Photo by Elsa Olofsson: https://www.pexels.com/photo/red-poinsettia-in-close-up-photography-10614169/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...