Saját KB bal
Saját KB jobb
FB/BirdMania-képernyőfotó

A sérült gólya, akihez minden évben visszatér a párja

Macus, a dömösi madárparkban élő gólya bár repülni nem tud, minden évben várja vissza párját, aki eddig még egyszer sem hagyta cserben.

Macus 2016 óta a vadmadarak mentésével foglalkozó BirdMania Madárpark és Természetvédelmi-mentőközpont lakója. Sérülten került a központba, vállában egy sörét darabot találtak az orvosok. Macust sikerült megmenteni és meggyógyítani, azonban a sérülés következtében repülni nem képes többé. Ekkor mindössze még csak két éves volt, éppen akkor tért vissza Európába. A madárparkban kapott egy 1 méter magas fészektartót, amire a következő évben már épített is egy fészket és várta, hogy leendő párja leszálljon hozzá. Nem is kellett sokáig várnia, 2017 áprilisában érkezett meg először Szofi.

Nem volt zökkenőmentes az ismerkedés

A BirdMania közösségi oldalán közzétett bejegyzése szerint Szofi a tetőről nézte két napig Macust, mire lerepült a fészkébe.

„Az első napokban a tettrekészség megvolt, de a rutin és a tudás nem, így Macus hol oldalról, hol szemből, hol végre hátulról (akkor meg leesett) próbálta megugrani a Zasszonyt…, nem sok sikerrel, aki ezt nem túl jól viselte, elégedetlenségében többször meg is verte az ügyetlen ifjú hímet. Aztán persze Macus belejött.. lett is 2017-ben négy gyönyörű fiókájuk..”

A szerelmi történet ma már egész Európában ismert

Szofi gólya minden év augusztusában útra kel, és elrepül Afrikába. 2017 óta pedig minden évben visszatér Macushoz, aki hűségesen és kitartóan várja az érkezését. Próbálkoztak már más tojók nála, de ő mindenkit elkergetett. 2018-ban Szofi késve érkezett, a gondozók azt hitték, már nem is jön. De Macus akkor is rendületlenül csak őt várta, nem engedett mást a közelébe. Az elmúlt 7 évben összesen 27 fiókát neveltek fel együtt.

Még három hónapot kell várnia

A gólya rendületlenül őrzi a közös fészket, hóesésben, fagyban, szélben. A madárparkban egy állandó kamera figyeli Macus fészkét. Jelenleg nem működik az időjárás miatt, de a madárpark Facebook oldalán egy megható videót tett közzé arról, hogy Mikulás napján hogyan várakozik a  fészkében. A bejegyzés ITT található.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: Facebook/BirdMania

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...