Saját KB bal
Saját KB jobb

A kutyák segíthetnek a mindfulness gyakorlásában

Ha legközelebb arcon nyal jóga közben, lehet, hogy inkább hagyd neki...

Annyi mindent tanulhatunk a kutyáktól és abból, ahogyan az élethez viszonyulnak. Mi talán órákon át a közösségi média oldalakat pörgetjük, és mások életében veszünk el, a kutyák a pillanatban élnek. Az emberek szoronganak a múlt és a jövő dolgain is. Ezeken rágódva, gondolkodva, tervezve töltik az életet. Ezzel szemben a kutyák a jelenben élnek. Megtalálják a napsütötte foltot a padlón és odafekszenek. Figyelik a külvilágot, és azt, hogy mi zajlik éppen. Kutyáink sokat taníthatnának a tudatosság gyakorlásáról, azaz a mindfulness-ről.

A mindfulness a meditáció egy formája, amelynek gyökerei a buddhista filozófiában keresendők. Azt jelenti, hogy a jelen gondolatainkra, érzéseinkre, testünkre és környezetünkre összpontosítunk, és ítélkezés nélkül tapasztaljuk meg őket. Egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy a mindfulness gyakorlása jó hatással van a mentális egészségre. Például enyhítheti a stresszt, a szorongást, a depressziót, a figyelemzavart.

Sokaknak a mindfulness és a meditáció kapcsán az jut eszébe, hogy mozdulatlanul, nyugodtan kell ülni. Ez, érthető módon, inkább feszengést vált ki, hiszen a mai felgyorsult világban nehezünkre esik lelassulni és önmagunkkal lenni. Ha tehát nehezedre esik nyugodtan ülni, ne aggódj. A tudatosságnak nem kell azt jelentenie, hogy csendben ülsz a padlón. Bár ezt is megteheted, ha ez a kedvedre való. A lényeg, hogy ne kudarcként éld meg, ha nem sikerül, mert nem vagyunk egyformák, és a mindfulness gyakorlás is egy út. Így személyre szabhatod a gyakorlást. És ebben segíthet a kutyád is.

Mindfulness kutyával

Kutyáink tudtunkon kívül is segítik önfejlesztő törekvéseinket. Gondoljunk csak arra, amikor egy vacak nap után hazaérünk és a kutyánk az ajtóban örömmel fogad. Azonnal elfelejtjük az összes szörnyű dolgot, ami a munkahelyen történt, és egyszerűen képessé válunk jelen lenni és örülni neki. Vagy amikor álomra hajtjuk a fejünket, és hozzánk bújnak. A légzésükre, megnyugtató melegükre koncentrálva lehorgonyozhatunk a pillanatban. A kutyasétáltatás is remek alkalom a mindfulness gyakorlására. Ilyenkor a kutyádra figyelve megfigyelheted, amit ő figyel. Figyelhetsz a légzésedre, az illatokra, a hangokra, a látványra ami körülvesz.

A rendszeres mindfulness gyakorlás nem kell, hogy hosszú legyen. Lehet egy egyperces „ne csinálj semmit” gyakorlat is. Ezt egyébként az ADHD-val élők és a túlgondolók számára kifejezetten javasolják is. Már a heti öt nap, napi 12 perces gyakorlás javíthatja a figyelmet. A kutyák pedig könnyen bevonhatók ezekbe a pillanatokba.

Azok a gazdik, akik jógáznak vagy meditálnak otthon, megfigyelhették, hogy a kutyák ilyenkor is szeretnek a közelükben lenni. Általában percek alatt megnyugodnak, ahogy mi is megérkezünk a gyakorlásba. Ez pedig segíthet, hogy mi is a jelenben maradjunk. Egyfajta horgony lehet a lélegzésük, a jelenlétük, ami megtart, ha elkalandoznának a gondolataink. Ahelyett, hogy megtiltanád, vagy megakadályoznád ezeket a pillanatokat, hagyd, hogy megtörténjenek. Még a kutyapuszik is lehetnek a gyakorlás részei. Figyeld meg a kutyád játékos viselkedését, és a csalódott fújtatását, amikor rájön, hogy nem játékidő van. Vakargasd meg a fülét, vagy figyeld meg, hogy a kutyád simogatása milyen érzéseket vált ki belőled. Figyeld meg a testének emelkedését és süllyedését, miközben lélegzik. Tudatosítsd, milyen érzelmeket vált ki belőled a jelenléte.

A mindfulness, természetéből adódóan spontán és rugalmas. Az is beletartozik, amikor kibillenünk a pózból, és majdnem elesünk, mert a kutyánk éppen egy hatalmas puszit nyomott az orrunkra!


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thewildest.com/pet-lifestyle/mindfulness-and-pets; Photo by Antoni Shkraba: https://www.pexels.com/photo/a-woman-lying-on-the-floor-with-a-dog-7524683/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...