Saját KB bal
Saját KB jobb

Osteoarthritis – Gyakoribb, mint gondolnánk

A modern állatorvosi ellátásnak köszönhetően kedvenceink egyre hosszabb életet élnek. A hosszabb élet azonban olyan krónikus betegségekkel jár együtt, mint például az osteoarthritis. Az osteoarthritis nem más, mint az ízületek gyulladása, valamint az ízületi porcok és egyéb struktúrák elpusztulása. Ez a kutyák esetében egy gyakran diagnosztizált betegség. Egészen a közelmúltig a macskáknál viszont ritkábban került sor a diagnózisra. Szerencsére ma már, elsősorban az idősebb cicák esetében, sok állatorvos fordít figyelmet a tünetekre. Az osteoarthritis felismerése ugyanis kiemelkedően fontos, hogy kedvenceink – legyen szó kutyákról vagy cicákról – fájdalommentes életet élhessenek.

Az osteoarthritis egy degeneratív betegség. Elsősorban kedvenceink öregedése során az ízületi porc lebomlik. Ennek következménye, hogy a két csontvég elveszíti a porcszövet védőrétegét és egymáshoz dörzsölődik. Ez a súrlódás károsítja az ízületet. Nem utolsósorban pedig fájdalmat, gyulladást okoz. Mivel kedvenceink fájdalomtűrő képessége jóval erősebb, mint a miénk, a gazdik sokszor csak előrehaladott esetben veszik észre a problémát.

A macskák csontízületi gyulladásának felismerése különösen nehéz feladat. A cicák kis méretük és természetes mozgékonyságuk miatt jól tűrik a csont- és ízületi problémákat, és nagyon jól el tudják rejteni a fájdalmat. Az állatorvosnak azért is nehéz dolga van, mert sok macska nem szereti a vizsgálatokat, így nehéz eldönteni, hogy a fájdalom vagy a kellemetlenség okozza például egy végtag elhúzását. Amit tehetünk, az az, hogy megfigyeljük a macska viselkedését az otthoni környezetükben, és felismerjük a fizikai aktivitásukban bekövetkező változásokat. Ebbe beletartoznak olyan észlelések, mint például a macska nem ugrál magasabb pozíciókból, mint korábbi életében, többet rejtőzködik, észrevehetjük, hogy a macska nem olyan aktív, mint ezelőtt, megfigyelhetjük az emberrel való csökkent interakciót stb.

A diagnózis hiánya egyrészt azért aggályos, mert ezalatt kedvencünk extrém fájdalmat él át minden egyes nap. Másrészt pedig azért, mert a kialakult osteoarthritis esetén az ízületi elváltozások már nem visszafordíthatók.

Jó hír, hogy a diagnózist követően a betegség lassítható, és a fájdalomcsillapításnak is hatékony módszerei érhetők el. Különösen idősebb kedvencek esetében legalább évente javasolt a kivizsgálás.


Támogatott tartalom (X).
EM-HU-23-0170 Kép: Photo by Nadia Vasil’eva: https://www.pexels.com/photo/person-holding-a-brown-dog-and-a-cat-6821106/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...