Saját KB bal
Saját KB jobb

Mi az a „fordított tüsszentés”, azaz a reverse sneezing?

A kutyád látszólag teljesen jól el van, amikor hirtelen furcsa dudáló hangot kezd hallatni. Olyan, mintha egy kukásautó tolatna valahol, vagy mint egy zárlatos porszívó. Elég ijesztő tud lenni, a kutya hirtelen lemerevedik, görcsössé válik, és nem kap levegőt. Először arra gondolhatunk, hogy a kutya légzési nehézségekkel küzd, vagy valamiféle rohama van. A probléma gyakran nem más, mint a reverse sneezing, azaz a fordított tüsszentés. A szemléletes névvel jelzett epizód általában magától is elmúlik, és nem igényel orvosi beavatkozást. De mi is okozza?

A reverse sneezing tehát általában ártalmatlan. Sok kutyával előfordul, és ritkán igényel orvosi kezelést. Az inspirációs paroxizmális légzés, azaz a fordított tüsszögés kiváltója valójában egy izomgörcs. A torok és a szájpadlás találkozásánál található izom görcsöl be, ez okozza a légcső nyílásának átmeneti beszűkülését. A légcső beszűkülése megnehezíti a kutya számára a belégzést, ezért a „fulladásos” jelleg.

Az alábbi videó elején látható, ahogy a kutya éppen a „reverse sneezing” állapotában van.

Láthatjuk a jellegzetes testtartást és a hang is jól hallható. A reverse sneezing során kutya általában mereven áll, mellső lábai és nyaka kinyújtva. Észrevehetjük, hogy a mellkasa és a hasa gyorsan befelé és kifelé mozog. A jelenséget kiváltó izomgörcs általában körülbelül fél percig tart. Ez alatt érdemes a kutyát biztonságosan megtartani, vigyázni, nehogy beüsse magát valamibe. Ha az epizód néhány másodpercnél tovább tart, a kutya torkának masszírozása segíthet a görcs leállításában. Az is segíthet, ha egy rövid időre eltakarja az orrlyukait, ami nyelésre készteti a kutyát.

Próbáljunk nyugtató hangon beszélni a kutyához, miközben finoman masszírozzuk a torkát. Az is segíthet, ha finoman az orrára fújunk. Ez segíthet kiváltani a nyelést, ami megszűntetheti a görcsöt.

Mi okozza a reverse sneezinget?

A fordított tüsszentés leggyakoribb oka a lágy szájpadlás és a torok irritációja, amely görcsöt eredményez. Így bármi, ami irritálja a torkot és görcshöz vezet, okozhatja a tüneteket. Például:

  • izgalom
  • evés vagy ivás
  • húzás a pórázon
  • atkák
  • a torokban megakadt idegentest
  • parfümök és környezeti irritáló anyagok, például háztartási vegyi anyagok
  • vírusok
  • pollenek, allergia és orrcseppek, stb.

Ha a fordított tüsszögés gyakori jelenséggé válik, további állatorvosi vizsgálatot kell végezni – az epizódok mögöttes oka kezelhető, például atkák vagy allergia esetében. Sok esetben azonban az okot nem lehet azonosítani. Mindenesetre, a diagnózis segíthet, hogy megnyugodjunk, és így segíthetünk kutyánknak is, hogy megőrizze a nyugalmát.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thewildest.com/dog-health/why-my-dog-honking; Kép: Photo by Lukáš Kováčik: https://www.pexels.com/photo/adult-black-taiwan-dog-laying-down-on-grass-lawn-1133082/;
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...