Saját KB bal
Saját KB jobb

Egy új gyógyszer, amellyel a nagytestű kutyák is tovább élhetnek

Magától értetődik, hogy egy tökéletes világban minden kutya örökké élne – fajtától függetlenül. De mivel ez a valóság, ezért sajnos nem így van. A különböző fajtájú kölykök várható élettartama között nagy eltérések vannak. Amint azt a legtöbb nagytestű kutya gazdi nagyon is jól tudja, termetesebb kedvenceink általában nem élnek olyan sokáig, mint a kistestűek. A bernáthegyik például öt-nyolc évig élnek, míg a csivavák 15-20 évig is élhetnek.

A legtöbb gazdi bármit megadna azért, hogy néhány évvel meghosszabbítsa kutyája életét. Egy amerikai biotechnológiai vállalat pedig úgy gondolja, hogy képes kifejleszteni azt a gyógyszert, amivel ez lehetségessé válik. Jelenleg kísérleti fázisban lévő gyógyszerük a nagytestű kutyák egy bizonyos hormonjára hat. A kutatók szerint ez a hormon összefüggésbe hozható a nagytestűek esetében a rövidebb élettartamhoz. Úgy tűnik, nem csak üres ígéret ez, mivel az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) is megállapította, hogy az új gyógyszer „reális hatékonysági elvárásokkal rendelkezik”.

Ez, egyelőre azt jelenti, hogy a gyógyszer képes a kutatók által várt hatást kifejteni. Most már csak az a kérdés, hogy biztonságos-e, illetve, létezik-e olyan gyártástechnológia, amivel gyártható. Ha ezekre a kérdésekre igen a felelt, akkor elképzelhető, hogy már pár éven belül forgalomba hozzák.

A gyógyszer működési elvéről egyelőre annyit lehet tudni, hogy az IGF-1 növekedési hormonra hat. Ez a hormon szerepet játszik abban, hogy mekkorára nő egy kutya. Mivel a kistestű kutyák általában tovább élnek, mint a nagytestűek, egyes tudósok szerint az IGF-1 mind a növekedést, mind az öregedést befolyásolhatja. A kísérletekben az IGF-1-et gátolták, azaz visszafogták a hatását. Ennek hatására rágcsálók, legyek és giliszták esetében nőtt az élettartam a kontrollcsoporthoz képest. Emberek esetében egyébként az IGF-1 közepes tartománya hozható összefüggésbe a leghosszabb élettartammal.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thewildest.com/dog-health/loyal-drug-increases-lifespan-large-dogs; Kép: Photo by Rob Annen: https://www.pexels.com/photo/husky-dog-in-autumn-scenery-19170702/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...