Saját KB bal
Saját KB jobb
Instabil eszközön gyógytorna – hátulsó végtagok és törzs izomzatának erősítése, core izomzat, egyensúly és koordináció fejlesztés.

Öreg kutya nem vén kutya – így állt talpra a kutyám 13 évesen

Interjú Dallos Kata kutya fizioterapeutával.

/Az interjú a Kutyabarát Magazin 2023/01 számában jelent meg./

A folyamatosan fejlődő orvostudománynak és a tudatosabb kisállat tartásnak köszönhetően a kutyák ma már egyre tovább élnek. Amikor azonban kedvencünk elér egy bizonyos életkort, a problémák elkezdenek sokasodni és hajlamosak vagyunk beletörődni, hogy a tünetek nagy része az életkorral jár. Egy idős kutya gazdájának élete nagyrészt arról szól, hogy próbálja az éppen aktuális problémát kezelni, miközben hímes tojásként bánik idős kedvencével. Az időskorra azonban fel lehet és fel is kell készülni.

Ahogy Harold kutyám betöltötte a 12. életévét, elkezdtek csőstül jönni a problémák. Már akkor ellátogattunk egy fizioterapeutához, mert egyértelműen láthatóvá váltak az izomsorvadás és a hátsó lábak gyengeségeinek jelei. Furcsa tartása miatt az ortopédus gerinc MRI vizsgálatot javasolt, amire végül nem került sor. Az altatás előtti ultrahang vizsgálat során ugyanis egy hatalmas daganatot fedezett fel az orvos a hasüregben, amit már aznap éjszaka meg is műtöttek. Fontosnak tartom megjegyezni, hogy az égvilágon semmilyen tünete nem volt a daganatnak. Ha akkor ott nem fedezik fel a hasi ultrahang vizsgálaton, valószínűleg pár hét múlva elveszítettem volna a kutyámat. Ez a példa jól mutatja, hogy az éves teljes körű kivizsgálás idős korban elengedhetetlen.

A műtétből szépen felépült, de ezután következtek emésztési problémák, vese problémák és végül egy szívproblémára is fény derült. Emiatt pedig az altatást már nem javasolták, így az MRI vizsgálat nem valósult meg. 2021 őszén séta közben aztán egyszer csak összecsuklott a kutyám. Ölben kellett hazavinnem és csak arra tudtam gondolni, hogy itt az idő. Ezek már tényleg az utolsó napok, hetek kettőnk számára. Belgyógyászat, ortopédia, kardiológia – mindent végig jártunk. Mivel az MRI nem jöhetett szóba, pontos diagnózist nem tudtak adni az orvosok. Nem lehet tudni egyértelműen, hogy gerincprobléma, idegrendszeri probléma vagy szívprobléma okozta az összeesést. Így az állatorvosunk a szívgyógyszere mellé egy idegrendszer erősítő étrend kiegészítőt is javasolt. Valamint azonnali hatállyal fizioterápiára küldte Haroldot.

Indul a terápia

Így kerültünk Dallos Kata kutya fizioterapeutához, aki januárban kezdett el dolgozni Harolddal. Az első találkozás nem sikerült túl bíztatóra, mert Harold egyáltalán nem volt barátságos Katával. Egyszerűen utálja, ha idegenek fogdossák, vagy közelítenek felé. Kellett egy kis idő, amíg hozzászokott a helyzethez, de Kata profizmusának és hozzáállásának köszönhetően ma már vígan és dalolva masíroz be minden alkalommal a terápiára. Az állapotfelmérés után elkezdődött Harold hátulsó lábainak, törzsizomzatának és mozgáskoordinációjának fejlesztése. A változás pedig sokkal látványosabb volt, mint azt valaha is remélni mertem volna. Már a második foglalkozás után észrevehetően javult a tartása. Görbe háttal ment be és egyenes háttal jött ki. Kapott otthonra egy instabil párnát és egy step pad-ot, amin a házi feladatait végezzük heti 3-4 alkalommal.  Az étvágya ismét kitűnő, jó kedvű, aktív és erőteljesebb lett.  Hétről hétre feszegetjük a határait, egyre többet tud, és egyre többet bír. Nem egészen két hónapja tart a kezelés, és a kutya nemcsak hogy talpra állt, de sokkal jobban is érzi magát.

Instabil eszközön gyógytorna – hátulsó végtagok és törzs izomzatának erősítése, core izomzat, egyensúly és koordináció fejlesztés.

A történetünk pedig nem egyedi. A szerencsés gazdik megérik, hogy kutyájuk megérje az idős kort. Ezeknek a gazdiknak pedig tudniuk kell, hogyan készüljenek fel rá és miként tartsák kutyájukat fitten és aktívan. Hiszen a gazdik bármit megtennének azért, hogy kutyáik életét és jóllétét meghosszabbítsák. A fizioterápia és a torna esélyt és lehetőséget ad a kezükbe. De hogy pontosan mikor és hogyan kell elkezdeni, mi szükséges a sikerhez és miért ilyen eredményes egy-egy terápia, arról Dallos Katát, Harold kutyám fizioterapeutáját kérdeztem.

Miért érdemes egy kutyával elkezdeni a fizioterápiát és a tornát akkor is, ha nincs semmilyen diagnosztizált ortopédiai vagy neurológiai betegsége?

A prevenció, vagyis a megelőzés miatt. Sok kiállítási kutya és sport-, illetve munkakutya is jár hozzám. Gyakorlatilag a sérülés megelőzése érdekében makkegészséges kutyáknál is nagyon fontos, hogy járjanak fizioterápiára. A mélyizomzat megerősítésével a sérülések nagymértékben elkerülhetőek. Bizonyos kor felett pedig el kell kezdeni a hátulsó végtagok valamint a törzsizomzat erősítését, akkor is, ha kutyán még nincsenek látható jelei az öregedésnek.

Sima mozgással ezek az izmok nem fejlődnek?

Teljesen másképpen használja magát egy kutya természetes mozgása közben és nagyon ügyesen kompenzál. Minimális sántasággal is tudnak úgy mozogni, hogy észre sem veszi a gazdi. Az instabil eszközökön végzett célirányos tornával javítjuk a testtartást, teljesen egyenletes végtagterhelést érhetünk el, erősítjük a tömeges- és mélyizomzatot, valamint az ízületi mozgáspályát is befolyásolhatjuk.

Azok a kutyák, akik nem sportolnak és nem munkakutyák, nekik miért javasolt ez a speciális mozgás és mikor kezdjék el?  

Kezdjük ott, hogy mi az egészséges kutya fogalma. Mentett kutyánál például nem ismerjük a szülőket.  Az, hogy három éves koráig nincs semmi tünete, nem jelenti azt, hogy teljesen egészséges. Egyre kevesebb a fajtatiszta kutya, így a szűrt kutyák száma is kevés. Azonban még a szűrt fajtatiszta kutyáknál is megjelenhetnek különböző ortopédiai betegségek az idő folyamán, mint pl. a könyök- vagy csípődiszplázia. A tartási körülmények is sokat számítanak. Ha például egy nagytestű kutyát kölyökkorban egész nap hagynak játszani, vagy másfél éves koráig túlmozgatják, akkor például a csípő- vagy könyökízülete kórosan fejlődhet ki, ami egyenes út a diszplázia megjelenéséhez. Ugyanez a helyzet a túletetett kutyáknál. Magas fehérje tartalom és energiadús táplálék mellett egy kölyök túl gyorsan fog nőni, ami ugyancsak mozgásszervi betegségekhez vezethet. Nehéz tehát azt mondani egy kutyára, hogy teljesen egészséges.

Visszatérve a kérdésre, a hátulsó végtagok, valamint a törzs erősítése, továbbá a core izomzat, az egyensúly és a koordináció fejlesztése minden kutyának ajánlott. Ezt a speciális mozgást nem helyettesíti a séta, vagy a kutyával futás. A torna pedig egy kicsit olyan, mint a kutyaiskola. Fejleszti a kutya figyelmét és hasznos dolgokat tanul meg, például mozdulatlanul helyes testtartásban állni az instabil eszközön vagy éppen teljesen nyugodtan oldalt feküdni. Ez utóbbi a későbbiekben orvosi vizsgálatoknál nagyon praktikus lehet. Érdemes akár már 8-10 hónapos kortól elkezdeni, de fiatal felnőttkorban már mindenképpen javasolt a rendszeres megelőző, karbantartó fizioterápia.

Cavaletti járóiskola – egyenletes végtagterhelés elérése, fiziológiásnak megfelelő járáskép kialakítása, lépéshosszak befolyásolása.

Azoknál a kutyafajtáknál pedig, akik bizonyos betegségekre hajlamosak, szintén fontos a prevenció. Ilyen például a német juhászkutya, aki a gerincbetegségekre és csípődiszpláziára hajlamos, vagy a labrador, akinél nagyon sokszor előfordul könyökdiszplázia. Rengeteg tacskóbénulásos eset van, ami nem más, mint egy porckorongsérv. Ezeknek a fajtáknak kiemelten ajánlott a preventív fizioterápia.

Miért fontos, hogy ne kezdjük el otthon egyedül tornáztatni a kutyát?

A fizioterapeuta mindig állatorvosi diagnózis alapján dolgozik. Ezután felméri a kutya állapotát, és ezt követően készíti el a speciális, személyre szabott terápiás tervet. Megfigyeli, hogy állásban és mozgásban egyenletes-e a végtagterhelés, kitapintja a kutya izomzatát, megállapítja az izommszimmetria, illetve izomtónus eltérését, passzív kimozgatással pedig felméri az ízületek mozgáspályáját. Egy laikus gazdi az interneten fellelhető tornák végzésével akár árthat is a kutyájának. Nem tudja felmérni, hogy kutyájának milyen feladatok javasoltak vagy éppen melyek nem a kutya állapotából adódóan. Az egyensúlyozó párnákon sem mindegy, hogyan tornáznak a kutyák. Nem mindegy, hogy áll a kutya az eszközön, még az sem mindegy hogyan tartja a gazdi a jutalomfalatot. Ezen kívül pedig balesetveszélyes lehet, ha a kutya fel-le ugrál az eszközről. Viszont egy fizioterapeuta mindig ad házi feladatot. Miután a terápiás terv elkészült, az otthon végzendő feladatokat megtanulja a gazdi helyesen végrehajtani. A képzett fizioterapeuta pedig ezt folyamatosan ellenőrzi.

Hogy néz ki egy ideális terápiás program? Mire számítson egy gazdi, ha belevág a fizioterápiába és az otthoni tornáztatásba? Mennyi idő és energia mindez?

Nincs ideális terápiás program, hiszen az minden esetben személyre szabott. Pontosan ez a lényege. A kutya állapotától, korától, életmódjától, aktivitásától, esetleges problémáitól függ. Egy fiatal, jelenleg egészséges és általános aktivitású kutya esetében heti egy-két otthoni torna és heti egy fizioterápia már nagyon sokat számít. De a fizioterápia nem csak tornából áll. Termoterápia, masszázs, passzív kimozgatás, aktív torna, asszisztált mozgások, hidroterápia, mágneseses mező terápia, elektroterápia, terápiás ultrahang kezelések és még sorolhatnám.  Ezeket nyilván csak a fizioterapeuta tudja használni és végezni a kutyával. Szerencsére ma már egyre többen vagyunk, így szinte mindenki találhat a lakóhelyéhez viszonylag közel egyet. Az otthoni tornáztatás egyébként nagyban függ a kutya habitusától is. Sokan nem tudják otthon tornáztatni a kutyát, mert nem motiválható eléggé, vagy éppen túlzottan temperamentumos, ugrál az eszközön és nem eléggé fegyelmezett. Ilyenkor fontos, hogy szakember felügyelete mellett történjen a torna.

Bemer terápia – mágneses mező fizikai érterápia, serkenti a mikrokeringést. Csonttöréseknél, neurológiai betegségeknél kiemelten javasolt, illetve általános állapotjavítás, immunerősítés.

Idős kutyáknál miért fontos a fizioterápia?

Náluk már nem annyira a prevención, hanem inkább az életminőség javításon van a hangsúly. A cél a fájdalommentes, kordinált mozgás fenntartása vagy annak az elérése. Általában idősebb kutyáknál elkezdődnek az ízületi kopásokból eredő fájdalmak, vagy a nagyobb testűeknél gerincproblémák. Jellemző például a startfájdalom, nehezebben kel fel az ágyból és kell egy kis idő, amíg bejáratódik a kutya. Sok idős kutya belemegy abba az ördögi körbe, hogy nehezen kel fel, fájdalmas a mozgás, ezért a gazdi inkább hagyja pihenni. Az állapota így pedig egyre csak romlik. A fizioterápia nagyban segít a geriátriai gondozásban, életminőséget javít, képes lassítani az állapotromlást.

Az artrózis nem gyógyítható, de szépen karban tartható és enyhíthető az általa okozott fájdalom. A fizioterápia segít megtartani az izomtömeget, az izomszimmetriát, az izomtónust. Olyan ízületkímélő módon mozgatja át a kutyát, hogy azzal csökkenti a fájdalmat és változást ér el a kutya állapotában. Így pedig ki lehet szakítani abból az ördögi körből, hogy a fájdalom miatt nem mozog.  Egy idős kutya ezáltal sokkal jobb állapotban tud élni, jobb lesz az életminősége. A fizioterapeuta pedig olyan életvezetési tanácsokat is tud adni, mely szintén hozzájárul a kutya életminőségének javításához. Például milyen gyakran és mennyit sétáljon, milyen az ideális mozgatás.

Fontos megjegyezni, hogy az idős kutyák között gyakran előfordul a demencia. A fizioterápia erre is nagyon jó hatással van, hiszen a kutyák mentálisan és szellemileg is feladatot kapnak. Nem csak a testük, hanem az agyuk is dolgozik.

Tehát ha egy idős kutyának fájdalmassá válik a mozgás az ízületei miatt, akkor nem az a helyes út, hogy hagyjuk pihenni és nem mozgatjuk?

Nem, sőt így csak egyre rosszabb lesz az állapota. Orvosi konzervatív kezeléssel és fizioterápiával nagyon jó eredményt lehet elérni.  Kimondottan érzékenyek például a frontokra, ami a fájdalom erősödéséhez és ideiglenes állapotromláshoz vezethet, emiatt bizonyos esetekben állatorvosi javaslatra pár napig gyulladáscsökkentőt szedhetnek vagy akár egy teljes hónapig tartó hatású injekciót javasolhat az orvos az artrózis fájdalmának csökkentésére. A megfelelő kezelések kombinációjával nagyban hozzájárulhatunk az életminőség javításához és a fájdalommentes aktív mozgásos évek megtartásához.

Hogy látod, milyen állapotban vannak mostanában az idős kutyák és milyenben lehetnének?

Pácienseim nagy részénél a kutya családtag és mindent megtesznek érte. Időt, pénzt, energiát nem kímélve. Egyre népszerűbb a kutyafizioterápia, nagyon sok állatorvos is javasolja. A legidősebb kutyám egy 16 és fél éves airedale terrier.  Fél óra gyógytorna, majd kap egy jó kis masszázst, Bemer terápiát és máris jobban érzi magát. Kimondottan sok idős kutya jár hozzám, akik jól karban vannak tartva. Ha a gazdi figyel a kutyájára és megtartja az életmód tanácsokat, akkor nagyban javul az életminőségük, lassíthatjuk az állapotromlást és tovább élhetnek.

Passzív kimozgatás az ízületi mozgáspálya javítása és megtartása érdekében.

Milyen ellenjavallata van a fizioterápiának?

Ha lázas a kutya vagy valamilyen akut gyulladása van (friss, hirtelen fellépő), akkor nem ajánlott. Bármilyen fertőző betegség és a vemhesség utolsó szakasza is kizáró ok. Daganatos betegeknél például a torna jótékony lehet, de például a masszázs, vagy akár a nyirokmasszázs már egyáltalán nem javasolt. Bizonyos kezeléseknek külön-külön kontraindikációja van. Elektroterápiát például nem szabad olyan műtött kutyánál alkalmazni lokálisan, akinek fém implantátuma van. Egy szakember ezeket pontosan tudja. Többek között ezért is fontos, hogy az állatorvos és a fizioterapeuta kéz a kézben dolgozzon.

Dallos Kata kutya fizioterapeuta és páciense, Harold (13,5)

Bohata Krisztina (Kutyabarát.hu)

Szakértő: Dallos Kata, www.petrehab.hu

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...