Saját KB bal
Saját KB jobb

Cuki poci? Inkább nem! Tippek az eredményes fogyókúrához

Sok minden megnehezítheti a fogyókúra (vagy a testsúly fenntartásának) sikerét. De talán az a legfontosabb, hogy nemet mondjunk a könyörgő kiskutyaszemekre. Miért ne adnánk, csak egy falatot, abból, amit éppen eszünk? De a helyzet a következő: a kutya túltáplálása elhízáshoz vezethet. Ez pedig számos súlyos egészségügyi problémával, többek között kettes típusú cukorbetegséggel, szívbetegséggel, ízületi gyulladással, ízületi problémákkal és rákkal hozható összefüggésbe. Ennek eredményeképpen a túlsúlyos vagy elhízott kutyák élete általában rövidebb, mint normál testtömegű társaiké.

Számtalan ajánlás, készítmény és vélemény létezik arról, hogyan segíthetünk kutyánknak a fogyásban. Egy valami azonban kulcsfontosságú: ne vigyünk be több kalóriát, mint amennyit elégetünk. A következőkben Dr. Shea Cox állatorvos egyszerű módszerét olvashatjuk.

A fogyókúra első lépése a szükséges kalóriamennyiség megállapítása. A tápot gyakran szemre mérjük, vagy az alapján, hogy mennyit tud a kutya megenni. Ez nem a legjobb mutatója a kalóriaszükségletnek. Hiszen, lássuk be: a kutyák többsége sokkal többet tud enni, mint amennyit szükséges.

A kalóriaszükséglet meghatározása

Számos képlet létezik a kutya napi kalóriaszükségletének meghatározására, amelyet nyugalmi energiaszükségletnek (RER) nevezünk. Ezek közül a legegyszerűbben talán az alábbi alkalmazható:

Napi kalóriaszükséglet = 30 x [az állat testtömege kilogrammban] + 70.

Például, ha a kutyánk 15 kilogramm, a számítás így néz ki:
[30 x 15] + 70 = 520 kalória naponta.

Ha már tudjuk, mennyi kalóriára van szüksége a kutyának, nézzük meg a kutyaeledel zacskóján lévő címkén, hogy hány kalória van egy adagban. Ez egy kicsit nehezebb, mint szemre kiönteni a tápot, de nagyon fontos, hogy mindig mérjük ki a pontos mennyiséget. Pár nap alatt bele lehet jönni.

A fogyókúra menete:

Az, ha a kutya a kiszámított mennyiségű kalóriát viszi be, önmagában elegendő lehet a fogyáshoz. Ezzel a megközelítéssel a legtöbb kutya általában havonta fél – egy kg-ot veszít, és hat-nyolc hónap alatt eléri az ideális testsúlyt. Ehhez nem kell megváltoztatni az étrendjüket, vagy drága fogyókúrás tápot vásárolni.

Természetesen, ezen a mennyiségen felül nincs nasi. Semennyi.

Ha ez így nagyon szigorúnak tűnik, akkor két dolgot tehetünk. Az első, hogy a tápot reggel kimérjük, és félreteszünk belőle nasinak valót. Így ugye nem adunk plusz eledelt, mégis van „juti”. A másik változat, hogy a jutalomfalatok kalóriatartalmát is kiszámítjuk. Minden jutalomfalatot, nasit, stb. vonjunk le a tápból! Azaz, annyival kevesebb tápot adjunk a kutyának, amennyi jutit kapott.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thewildest.com/dog-nutrition/weight-management-made-simple; Kép: Photo by Alice Castro: https://www.pexels.com/photo/person-touching-golden-retriever-1870301/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...