Saját KB bal
Saját KB jobb

Mennyi idős kortól futhat velünk a kölyökkutyánk?

A futás remek testedzés és kikapcsolódás kutyának és gazdinak egyaránt. Aki kutyával fut, az pontosan tudja, milyen motiváló társ a kutya, és milyen jó hatással van a közös időtöltés a kapcsolatra. Teljesen érthető, ha a kölyök kutyánkat is mielőbb szeretnénk bevonni a mókába. De vajon mikortól ajánlott, hogy elkísérjen minket az edzésre?

A kölyökkutyák esetében általánosságban elmondható, hogy minél korábban ismerkednek meg valamivel, annál könnyebben, gyorsabban tanulnak bele. Igaz ez a feladatok tanítására, a sportok megalapozására és a hétköznapi cselekvésekre, például az autózásra, a karom vágásra. Ugyanakkor, az is igaz, hogy egy kölyökkutya még nem rendelkezik egy felnőtt kutya minden kvalitásával. Fizikailag és mentálisan sem teljesen érett. Éppen ezért, az intenzív sportolással és a nagy fegyelmet igénylő feladatokkal érdemes óvatosan haladni.

A futás esetében fontos, hogy ne kapkodjuk el a dolgot! A futással járó terhelés ugyanis komolyan fenyegeti a kiskutyák ízületeinek az egészségét, amely hosszú távon károsodást okozhat. Ezért hat hónapos kor előtt inkább csak játékos mozgás javasolt, intenzív terheléssel járó sport semmiképp. Hat hónapos kor után pedig fokozatosan lehet elkezdeni az edzést. A fokozatosság hatására a kölyök izomzata erősödni kezd, és így egyre inkább felkészül a teste arra, hogy elbírja az intenzívebb mozgást is. Ha hirtelen terhelésnek van kitéve, akkor a sérülés esélye megnő. Fontos tudni, hogy a korán túlterhelt ízületekből adódó problémák nem feltétlenül jelentkeznek azonnal, lehet, hogy egy súlyos ízületi problémát alapozunk meg a siettetett mozgatással.

Érdemes tehát az intenzív sporttal megvárni azt az időszakot, amíg a kölyök mentális és fizikai fejlődése is lehetővé teszi a megterhelés elviselését. Addig is, játékos formában gyakorolhatunk, de tartsuk szem előtt a fokozatosság és az óvatosság elvét. Kérdés esetén pedig forduljunk bátran állatorvosunkhoz!


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Kép: Photo by Skyler Ewing: https://www.pexels.com/photo/brown-long-coated-small-dog-running-on-green-grass-field-8081421/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...