Saját KB bal
Saját KB jobb

Olajok – mit érdemes tudni róluk a kutyák táplálása szempontjából? – 3.

A cikk első részében az olajok témáját általánosságban jártuk végig, a másodikban a növényi olajokról volt szó. Most lássuk az állati eredetű olajokat.

Állati eredetű olajok

Állati eredetű olajok esetében elsősorban halolajokról beszélünk. Sokkal több halból nyerhető olaj, mint amennyi félét ténylegesen alkalmazunk a kutyák táplálásában. Az úgynevezett olajos halak szövetéből nyerhető ki az olaj, amelyet általában a hal nevével fémjeleznek. De kapható generikus „halolaj” is, amely esetben szintén különféle olajos halak olajáról beszélhetünk. A halolajok „legfontosabb” összetevője az omega-3 zsírsav, mely egy esszenciális zsírsav, azaz szükséges a kutyák szervezetének normál működéséhez. Az immunrendszer, az idegrendszer és az izmok anyagcseréje szempontjából is lényeges.

Allergia, bőrproblémák, kipirosodás, száraz bőr, gyenge immunrendszer, idős kor, kölyökkor, sport vagy megnövekedett fizikai igénybevétel. Ilyen esetekben kifejezetten ajánlott az omega-3 zsírsavak fokozott bevitele, de a normál működéshez is elengedhetetlen. Gyakorlatilag érdemes folyamatosan biztosítani valamilyen formában.

A halolajok és a környezetszennyezés

Ahogy fentebb is írtuk, a halolajokból jobb az omega-3 zsírsavak felszívódása mint a növényi olajok esetében. Ugyanakkor a környezetszennyezés és a halak tenyésztésének módszerei miatt nagyon oda kell figyelni, hogy honnan jön és milyen eljárással készülnek ezek az olajok. Legyen szó csukamáj-, lazac-, tonhal vagy „sima” halolajról, először is győződjünk meg róla, hogy hidegen sajtolt olajról beszélünk. A hőkezeléssel nyert olaj nem tartalmaz olyan mennyiségben omega-3 zsírsavat.

Másodszor, a halászati/tenyésztési terület és módszer. Mondanunk sem kell, hogy a túlhalászat tönkreteszi a tengereket, ezért a felelős halászati módszerek alkalmazása rendkívül fontos. Figyeljünk a termék kiválasztása során, hogy lehetőleg az európai szabályozások alá eső területről származzon a hal, aminek olaját kutyánknak adjuk.

Minél nagyobb testű a hal, az élete során annál több méreganyagot halmozhatott fel a szervezetében, elsősorban a zsírszövetben, amelyből az olajat nyerik. Egyáltalán nem mindegy tehát, hogy egy folyamatosan antibiotikummal tömött állatról beszélünk egy akvakultúrában vagy a nehézfémmel és radioaktív anyagokkal szennyezett óceánban lubickolt.

Mit tehetünk?

Mivel az emberi tevékenység szépen lassan tönkreteszi a vízi élőhelyeket, ezért nincs egyszerű dolgunk. Viszont tényleg lényeges, hogy utánanézzünk és körültekintően válasszunk. Nem szeretnénk folyamatosan higannyal és más nehézfémekkel, radioaktív anyagokkal vagy antibiotikum-származékokkal etetni a kutyánkat. Keressük a bio minősítést, a fenntartható halászati minősítést és minden olyan bizonyítékot, ami a termék megbízható eredetére utal. Váltogassuk a növényi és állati olajokat, így elkerülhetjük a túlzott bevitelt egy-egy káros anyagból.

Bár ezek a gondolatok ijesztően hathatnak és elvehetik az ember kedvét az élettől, fontos, hogy tisztában legyünk vele, hogy mi kerül a kutyánk tányérjába (és a sajátunkba is!). Tájékozódjunk az élelmiszeripari gyakorlatról, olvassunk utána, hogyan élnek azok az állatok, akiket elfogyasztunk vagy kutyánk elfogyaszt. Ha nem találunk meg valamilyen információt, akkor érdeklődjünk a gyártónál. Nekik pontosan tudniuk kell, hogy honnan származik a termékük. Ha nem adnak kielégítő választ, akkor inkább keressünk másik alternatívát. Azok a gyártók és forgalmazók, akiknek valóban fontos a termékük minősége (és a kutyánk egészsége), örömmel fognak segíteni. Ők többnyire fel is tüntetik azokat az információkat, amik a termék minőségére vonatkoznak.

A hosszas kitérőt követően térjünk vissza a halolajokhoz. Ezek közül leggyakrabban a lazacolaj kerül szóba, ha a kutyánkról van szó.

A lazacolaj

A lazacolaj gazdag omega-3 és 6 zsírsavakban. Ízületi problémák esetén, idős korban, allergiás megbetegedések vagy szőrproblémák, bőrgyulladás esetén remek kiegészítő lehet. A hidegen sajtolt lazacolaj gazdaságos, kis mennyiségben is biztosítja a szükséges esszenciális zsírsav bevitelt. Gyulladáscsökkentő és immunrendszer erősítő hatású.

A csukamájolaj

A lazacolajjal szemben a csukamájolajat a csuka májából és nem a zsírszövetéből nyerik. Emiatt magas az A-vitamin tartalma. Ez egy zsírban oldódó vitamin, ami túladagolható. Ezért ha csukamájolajat adunk a kutyánknak, figyeljünk az A-vitamin bevitelére, ami például a májban van nagy mennyiségben. Ugyanúgy tartalmaz omega-3 és 6 zsírsavakat mint a lazacolaj, de emellett E-vitaminban is gazdag. Az E-vitamin pótlása a lazacolaj adagolása mellett fontos, ezért a lazacolajat mindig váltogassuk csukamájolajjal.

Összefoglaló

Bár elsőre talán összetettnek tűnhet az olajok alkalmazása a kutyánk étrendjében, nem kell megijedni. A legfontosabb a megfelelő minőségű olajok kiválasztása, illetve az adagolásra vonatkozó útmutató betartása. Érdemes figyelnünk a kutyánk általános állapotát, szőrzetét, kedvét és székletét. Ezek jó kiindulási pontok az általános egészségi állapotának megítélésében. Érdemes évente egyszer egy teljes vérképet készíttetnünk, ez informatív az állatorvos számára illetve észrevehetjük, ha valamilyen vitamin, ásványi anyag hiány vagy többlet lépett fel, és ezt korrigálhatjuk.

Kérdéseinket tegyük fel bátran a táplálásban jártas állatorvosnak vagy képzett kisállat dietetikusnak. Konkrét probléma esetén az állatorvosi diagnózis az elsődleges, ez segíthet a dietetikus szakembernek is a megfelelő kiegészítők ajánlása során.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Dr Karen Shaw Becker: Forever Dog; Böszörményi Andrea: Egészség a kutyatálban; https://www.petmd.com/dog/nutrition/4-healthy-oils-add-your-dogs-diet; https://www.whole-dog-journal.com/care/plant-oils/; Fotó: RODNAE Productions: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/allat-kutya-hazi-kedvenc-aranyos-7516523/; Fotó: RODNAE Productions: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/szemely-hazi-kedvenc-kezeben-tart-fekvo-7516466/; Fotó: RODNAE Productions: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/kutya-hazi-kedvenc-aranyos-kolyokkutya-7516846/;
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...