Saját KB bal
Saját KB jobb

A lehullott dió veszélyes is lehet!

Sok kutya érez ellenállhatatlan vágyat a dió iránt. Erre utal az is, hogy a késő ősztől kezdődő időszakban sajnos az állatorvosi rendelőkben is megjelennek ezek a kis dió rajongók és aggódó gazdáik. A földre hullott termés fogyasztása ugyanis komoly gondot okozhat!

A dió alapvetően nem veszélyes a kutyák számára. A diófélék közül egyedül a makadámdió az, ami mérgező számukra, a többi termésben nincs olyan anyag, ami miatt kifejezetten kerülendő lenne. Talán emiatt lehet, hogy sok gazdi hagyja, hogy kutyája a földre hullott dióval játsszon, azt megtörje és megegye. Esetleg a saját termésből is megkínálja a kedvencét. A friss, egészséges, érett dióbél fogyasztása kis mennyiségben nem okozhat gondot egy egészséges kutyának. A baj általában akkor kezdődik, ha nem friss, egészséges dió kerül elfogyasztásra.

A fáról lehullott dión ugyanis egy penészgomba szaporodhat el. Ehhez nem kell más, csak a gomba által kedvelt nedves környezet. Az esős időjárásban a fa alá lehullott termésen megtelepednek a penészgombák, amelyek pedig egy mérgező anyagot kezdenek termelni. A peniterm A nevű neurotoxin az idegrendszerre hat. A mérgezés tünetei a remegés, a rendezetlen mozgás és a görcsrohamok. Fontos, hogy mielőtt állatorvoshoz forduljunk, mert a nem kezelt mérgezés akár halálos is lehet.

A peniterm A egyébként nem csak a penészes dión fordulhat elő, hanem más penészes ételeken is. A már láthatóan penészes ételt ezért soha ne adjuk a kutyánknak, ide értve az ínycsiklandóan illatozó penészes sajtokat is. A biztonság kedvéért pedig inkább kerüljük a diófák alatt maradt vagy helytelenül tárolt diószemeket.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/penitrem-a; Blue Bird fotója a Pexelsről: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/allat-kutya-hazi-kedvenc-aranyos-7210336/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...